Een prachtig kunstpodium in de Amsterdamse straten: Art Zuid

Voor de zesde keer op rij is 17 mei Art Zuid van start gegaan. Met meer dan 350.000 bezoekers is de tweejaarlijkse beeldententoonstelling de grootste gratis kunstmanifestatie van ons land. Deze editie is dit jaar voor het eerst ook uitgebreid naar Amstelveen. Dankzij de omvang en de enorme variatie van de getoonde werken is Art Zuid uitgegroeid tot een belangrijk platform voor de deelnemende kunstenaars.

Volgens curator Michiel Romeyn “stroomt er weer bloed door de aderen van de buurt”. Oorspronkelijk had Romeyn niet veel met beelden en is hij de eerste om toe te geven dat er geen centraal verbindend concept is. “Het is allemaal totaal zinloos, maar het houdt mij op de been” zegt hij er zelf over.

Volgens Cintha van Heeswijck, directrice van Art Zuid, gaat plan Berlage vooral over de ruimte tussen de diverse gebouwen. Door de digitalisering van de maatschappij komt het social leven tegenwoordig steeds trager op gang. Kunst zorgt ervoor dat het contact tussen de bewoners op gang komt. Een mooi voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt is het beeld The Corner Piece van Sachi Miyachi. Dit beeld stelt de bezoeker in staat om naar plan Zuid te kijken door de ogen van Michelangelo, dit levert direct gespreksstof op.

Verrassend

De beide curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree hebben een verassende tentoonstelling samengesteld. In totaal worden tachtig werken van vijftig internationale kunstenaars tentoongesteld. De tentoonstelling strekt zich uit van het Museumplein, waar het spectaculaire beeld Maman staat van Louise Bourgeois, naar de Zuidas. De focus van de tentoonstelling ligt echter rond de Apollolaan en de Minervalaan. Daar vindt u ook het informatiecentrum van Art Zuid.

De Route bestaat uit diverse markante werken, op de Apollolaan zijn twee werken naast elkaar geplaatst. Het betreft hier beelden van de jongste en de oudste kunstenaar. De jongste is Ivan Cremer. Hij is opgeleid als architect en heeft enige tijd geleden besloten om vol voor de kunst te gaan omdat hij in de architectuur niet kwijt kon wat hij in het beeldhouwen wel vindt.

Yubi Kirindongo.

Zijn beeld, Birth of Apollo, staat op de kop van een deel van de Apollolaan. Door zijn vloeiend gebruik van materialen lijkt het alsof het beeld beweegt. Daarmee heeft het een ongelofelijke dynamiek. Het beeld is speciaal gemaakt voor Art Zuid. Schuin achter dit beeld staat Kitoki, een beeld van Yubi Kirindongo, de oudste deelnemer. Het beeld is gemaakt van oude autobumpers en staat volop te glimmen in de zon. Om te zien dat het beeld van bumpers is gemaakt moet je goed kijken. “Ik hou ervan om het materiaal te laten spreken” zegt hij er zelf over. “Je moet goed kijken om het te zien”. Hij bewerkt het metaal minimaal en volgt veelal de oorspronkelijke vormen. Deze manier van werken deelt hij met Cremer, ook zijn beeld is gemaakt van houten en staal bouwafval. Van tevoren wist hij niet exact hoe zijn beeld eruit ging zien. “Dat is afhankelijk van wat je vindt”.

Beide beelden delen daarmee eenzelfde manier het benaderen van het materiaal, en beide beelden delen een vloeiende dynamische uitstraling.

Meer info: www.artzuid.nl. De kunstwerken staan tot en met 15 september aanstaande.

FOTO BOVEN: Ivan Cremer bij zijn kunstwerk Birth Of Apollo.

0 Shares