Repair Cafés zoeken naar creatieve mogelijkheden

Langzaam maar zeker kunnen dankzij de versoepelingen steeds meer bedrijven en organisaties hun activiteiten weer oppakken, daarbij natuurlijk alle nog geldende maatregelen en de 1,5 meter-regel in acht nemend. Voor Repair Cafés is dat niet te doen, zegt de overkoepelende organisatie Stichting Repair Café Internationaal. Al hebben sommige Repair Cafés wel een creatieve oplossing gevonden.

Overheidsmaatregelen verbieden samenkomsten, zoals bij onder meer festivals het geval is, en daar vallen de Repair Cafés ook onder. Sowieso adviseert de stichting alle cafés tot zeker 1 september de deuren gesloten te houden. “In de traditionele opzet van een Repair Café is het niet mogelijk op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven”, aldus de stichting. “Het is juist de bedoeling dat mensen die iets inbrengen, meekijken en leren hoe ze eventueel ook zelf spullen kunnen repareren. Met de vrijwilliger die repareert, wordt er samen aan het product gewerkt en dus zit je in dat geval nooit op 1,5 meter van elkaar.”

De organisatie erkent dat een Repair Café in een ander concept wel kan blijven doorgaan. Zo kunnen spullen bij sommige Repair Cafés wel worden aangeboden, en worden gerepareerd en later weer worden opgehaald. Of ze worden thuis opgehaald en later weer afgeleverd. “Dan is niet zozeer sprake van een Repair Café, maar van een reparatieservice”, aldus de stichting. “Op zich is dat natuurlijk mooi, want anders zijn mensen misschien toch geneigd kapotte spullen sneller weg te gooien omdat ze niet naar een Repair Café kunnen. Wel adviseren we in dat geval om ook dan de geldende coronamaatregelen in acht te nemen.”

De stichting heeft geen overzicht van welke Cafés nog werken en welke niet. Om zeker te zijn van dat het Repair Café in de buurt open en nog operationeel is en wat ze nog doen, kan het beste contact worden opgenomen met de desbetreffende locatie. In stadsdeel Zuid zijn vier Repair Cafés te vinden: in Huis van de Wijk Buitenveldert (A.J. Ernststraat 112), Voedselmarkt Zuid in De Pijp (Lutmastraat 61A), De Nieuwe Coenen (J.M. Coenenstraat 6) en Huis van de Wijk Rivierenbuurt (Pres. Kennedylaan 142).

Amsterdamse Waterspelen 2020 geven 7000 jongeren gratis watersportles in de zomervakantie

Van zaterdag 4 juli t/m zondag 16 augustus 2020 krijgen Amsterdamse jongeren op het Marineterrein Amsterdam ieder weekend gratis les in verschillende watersporten.

Gratis én veilig watersporten

Ondanks de coronamaatregelen heeft de organisatie besloten om de tweede editie van de Amsterdamse Waterspelen niet in het water te laten vallen. In een aangepaste opzet geven wij op een veilige manier volle kracht vooruit. Elk weekend van de zomervakantie kan iedereen van 8 t/m 16 jaar met een zwemdiploma les krijgen in zeilen, suppen en kanoën. Tijdens het doorlopende programma, op zaterdagen en zondagen van 11:00 tot 21:00 uur, begeleiden professionele instructeurs jonge waterratten in de afgesloten ‘aquarena’ op het historische Marineterrein Amsterdam. Uiteraard worden alle geldende hygiëne-voorschriften nauwlettend nageleefd. Deelnemers kunnen zich vanaf nu met hun ouders aanmelden via www.amsterdamsewaterspelen.nl

Mokumse Zwem 5&10-daagse

In dezelfde zomerse weekenden kan op zaterdag- en zondagochtend jong en oud meezwemmen aan een heuse zwemmeerdaagse. Zwem tussen 09:00 en 10:30 uur één kilometer per dag en ontvang een felbegeerde Mokumse Zwemmedaille. Maximaal 50 deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 zwemdagen en zich inschrijven via www.amsterdamsewaterspelen.nl

Amsterdamse Waterspelen

De Amsterdamse Waterspelen is een watersport en -spelspektakel georganiseerd met en door de bewoners van de Oostelijke Eilanden en leveren water, brood en spelen voor álle Amsterdammers. De Amsterdamse Waterspelen zijn een initiatief van Pension Homeland, Cantina Mobilé en Mister Kitchen in samenwerking met Bureau Marineterrein Amsterdam.