Parkeerboete

Hij oogt als de een of andere brief van de gemeente Amsterdam, maar het blijkt bij openen een naheffingsaanslag parkeerbelasting; anders gezegd een parkeerbon.

Zonde geld, maar eigen schuld, dikke bult en dus gewoon betalen.

Toch ben ik verbaasd, want parkeerkosten betaal ik – zeker met de parkeerapps van tegenwoordig – altijd. Ik ben beroepshalve vaak met de auto in de stad en wil het risico van dure parkeerboetes voorkomen. En dus moet me iets van het hart.

Het delict vond plaats in De Aker, waar ik een zeer kortdurend werkbezoek aflegde. Ik was totaal niet bekend dat hier – bij navraag sinds een half jaar dus – betaald parkeren was ingevoerd. Oké, er staan borden, maar minimaal. Het had de gemeente gesierd als ze met wat billboards een bepaalde periode hadden aangekondigd dat hier betaald parkeren zou worden ingevoerd.

Maar goed, het staat aangegeven en dus had ik het moeten weten.

Gewoon betalen dus, en ik was ook van plan dat zonder morren te doen.

De meeste rekeningen betaal ik direct bij binnenkomst, dit soort laat ik altijd tot twee, drie dagen voor de uiterste betaaldatum liggen. Maar helaas, op de uiterste betaaldatum ontdekte ik dat de boete nog niet was betaald.

Dan maar via ideal en dus met digiD, dan ben ik tenminste nog op tijd. Ingelogd met digiD, zie ik een veel groter openstaand bedrag staan dan alleen de parkeerbon. Logisch, dat zijn de gemeentebelastingen, die ik gespreid betaal. De boete apart betalen kan niet, via ideal moet je dan gelijk álle openstaande aanslagen betalen.

Dan maar een betaallink aanvragen door een bepaald nummer te bellen. Nadat ik de vraag tien keer heb herhaald en de chatbot zonder stoom uit de oren heb overleefd, word ik doorverbonden naar een medewerker. Helaas, ‘u wordt in de wachtrij geplaatst en heeft 21 wachtende voor u’ Reken minimaal vijf minuten per wachtende, dan praat je toch al gauw over een uur en drie kwartier… nu begint er toch wat witte rook uit mijn oren te komen.

Dan maar gewoon overmaken…

Nou ja gewoon!

Als ik naheffingsaanslag parkeerbelasting nalees, zie ik dat ik van de 78,30 euro die ik moet aftikken 76,70 euro is bedoeld voor kosten voor het opleggen van de aanslag. 76,70 euro onkosten voor een parkeerboete van 1,60 euro! Hoezo buitenproportioneel. Het opleggen van een aanslag kost – schat ik – maximaal vijf minuten werk. Nou ja, zeg tien minuten. Dat is een uurloon van 460,20 euro.

Daarmee kun je een aardige deuk in een pakkie boter slaan. Als ik dat zou rekenen, zou ik geen opdracht overhouden.

Ga je schamen, gemeente Amsterdam.

Maar goed, de parkeerbon is betaald!

Nol de Vries

0 Shares