Zaken die ertoe doen

De herfst is weer aangebroken en daarmee ook een belangrijk moment voor de gemeenteraad: de jaarlijkse begrotingsbesprekingen. Het is de tijd waarin we niet alleen bepalen waar ons belastinggeld naartoe gaat, maar ook de richting van onze mooie stad vastleggen.

Wij willen een gemeente die zich richt op haar kerntaken, zoals bijvoorbeeld veiligheid en een schone stad. Maar dit jaar lijkt dat moeilijker dan ooit. De financiële druk op de stad neemt toe, met minder inkomsten van het Rijk en een stijgende schuld. Toch is het belangrijk om keuzes te maken die niet alleen op de korte termijn werken, maar vooral ook op de lange termijn.

Het is verleidelijk om meer geld uit te geven dan je hebt, zeker als er zoveel goede doelen zijn. Maar laten we eerlijk zijn: een gemeente die continu geld leent om te voorzien in allerlei extra’s, zadelt de volgende generaties op met de rekening. Dat is niet wat we willen.

In onze begrotingsvoorstellen ligt de focus op zaken die er echt toe doen. Neem bijvoorbeeld veiligheid. Iedereen in Amsterdam Zuid verdient het om zich veilig te voelen, of je nu op straat loopt, in je eigen huis bent, of je kinderen naar school brengt. Daarom pleiten wij voor extra investeringen in de handhaving en preventieve maatregelen tegen jeugdcriminaliteit. Wij zien veiligheid als een van de belangrijkste voorwaarden voor vrijheid. Wij kiezen ook voor een schonere stad en daar zal ook extra geld naar toe moeten.

Maar als we ergens geld bij willen leggen, moeten we ook kritisch zijn over waar het minder kan. Minder ambtenaren, kritisch kijken naar subsidies en geen nieuwe democratiseringsexperimenten. De toekomst vraagt om keuzes die gebaseerd zijn op realisme. Als we de komende weken in de raad over de begroting praten, hebben we één doel voor ogen: een betere, veiligere en sterkere toekomst voor Amsterdam.

Kune Burgers

k.burgers@vvdamsterdam.nl

0 Shares