Alle talen uit de Mediterranée vind je bij Taalhuis Amsterdam
Maak een rondje Middellandse Zee en je maakt een rondje langs het lesprogramma van Taalhuis Amsterdam. Bijna alle talen die rondom de Mediterranée zijn te beluisteren, komt je ook tegen in het pand aan de Gerard Doustraat 220. In een sfeer, alsof je bij de docent aan de keukentafel zit.
Daar is het allemaal begonnen twaalf jaar geleden, aan de keukentafel bij Myrte. “In het klein, want ik woonde in het centrum vierhoog achter. Ik had Grieks gestudeerd en een paar Grieken die ik kende, vroegen mij of ik ze Nederlands wilde leren en van het een kwam het ander. Met een compagnon zijn we in een buurthuis een klasje begonnen, en beetje bij beetje gegroeid”, zegt ze; van de keukentafel – via een paar omzwervingen door de stad – naar een voormalig schoolgebouw met dertien lokalen in de Pijp. Myrte: “Maar belangrijk is dat het intieme, ongedwongen sfeertje van weleer behouden blijft en volgens mij slagen we daar goed in.”
Inmiddels zijn bijna alle talen die rond de Middellandse Zee worden gesproken vertegenwoordigd in Taalhuis Amsterdam: Spaans, Italiaans, Frans, Grieks, Turks, Hebreeuws, Arabisch en Farsi (Perzisch). “Het is een populair en – in mijn ogen – om meerdere redenen een heel interessant gebied met een compleet eigen cultuur”, zegt Myrte, die een studie klassieke talen met een voorliefde voor Grieks op haar cv heeft staan. Heel voorzichtig wordt ook gedacht aan Portugees, al heeft dit lang geografisch weinig met de Middellandse Zee vandoen. Buiten al die exotische talen maakt ook Nederlands een deel uit van het lesprogramma.
Liefde
“De leerlingen zijn heel divers. Er zijn mensen die de taal willen leren vanwege de liefde, bijvoorbeeld stelletjes die verliefd zijn geworden en hier elkaars taal leren. Of vakantiegangers die vaak naar een bepaald gebied aan de Middellandse Zee op vakantie gaan of daar een huisje hebben en meer willen dan alleen een kop koffie kunnen bestellen in de plaatselijke taal. En mensen die uit een gemengd gezin komen en de taal willen leren, omdat er familieleden in het land van herkomst wonen en ze willen kunnen communiceren met bijvoorbeeld oma’s en opa’s tijdens familiebezoeken. Dan is er een groep die het gewoon leuk vindt om een andere taal te leren.”
De cursussen bij Taalhuis Amsterdam bestaan uit een of twee lessen per week, waar twee tot drie uur huiswerk bijkomt. Er wordt op verschillende niveaus lesgegeven; van een goedemorgen in de desbetreffende taal tot een volledig gesprek te kunnen voeren. Ook biedt Taalhuis Amsterdam in vijf talen ook lessen voor kinderen. En dat begint al heel vroeg. “Sinds dit jaar zijn we begonnen met peuters. Dus echt vanaf één jaar. Die komen met hun ouders. Die zitten dan samen. En dan is het liedjes zingen en spelletjes doen. Bij peuters en kleuters gaat het echt heel erg spelenderwijs. Vanaf het zesde jaar gaan we ook met de letters leren lezen en schrijven.” Daarvoor zijn docenten gevonden, van wie de moedertaal bijna altijd terug te vinden is in een van de landen rond de Middellandse Zee.
Kwaliteit
Voorlopig komen er geen andere dan de al genoemde talen meer bij. “We hebben nog best veel te groeien binnen de talen die we nu hebben. We willen gewoon zorgen dat we de kwaliteit behouden en dat mensen gewoon door kunnen leren tot een hoog niveau. En dat vraagt wel heel veel van ons allemaal. Elke keer zijn we binnen die talen op zoek naar de beste methodes. We willen heel erg communicatief werken. Dus als je naar les komt, dan proberen onze docenten mensen zoveel mogelijk aan de praat te krijgen. Een taal leren is ook training.” Daarbij worden meerdere wegen gevolgd om wat beter te worden in de taal. Er zijn conversatiecursussen of verdiepingscursussen, culturele cursussen en boekenclubs voor verschillende talen.”
Zo is een clubje van vijf Grieken en vijf Nederlanders bij Myrte aan de keukentafel uitgegroeid tot een taalschool met om en nabij de 1300 leerlingen en zestig docenten. “We kregen meer niveaus en het aantal talen groeide. Zo zijn we uiteindelijk op vier verschillende adressen in de stad bezig geweest. Met alles heen en weer fietsen en boeken daar naartoe. Na een tijdje kwam de wens om het allemaal bij elkaar te brengen naar één plek en dat is dit geworden. Nu zitten we hier sinds januari, zijn alle boeken op één plek en alle docenten op één plek. Dat geeft ook rust.”
Open dag en avond: 29 maart en 4 april
Taalhuis Amsterdam houdt zaterdag 29 maart een open dag in het gebouw aan de Gerard Doustraat 220 en vrijdag 4 april een open avond online. Belangstellenden kunnen dan kennismaken met Taalhuis Amsterdam, de docenten, proeflessen volgen of een intakegesprek laten afnemen. Kijk voor meer informatie over de open dag en open avond op www.taalhuisamsterdam.nl
Lokalen te huur
De lessen bij Taalhuis Amsterdam worden zowel overdag als in de avonduren gegeven. Door het gemêleerde gezelschap leerlingen, staan er op bepaalde dagen en tijden ook wel lokalen leeg en die wil het Taalhuis te huur aanbieden. De meeste lokalen zijn geschikt voor 25 tot 30 mensen en kunnen worden gebruikt voor vergaderingen of workshops. Filmfestival de Pijp huurde onlangs nog drie lokalen om deze om te bouwen tot bioscoop. Meer informatie: myrte@taalhuisamsterdam.nl