Artrose Instituut Nederland nu ook in Amsterdam
Het Artrose Instituut Nederland (AIN) opent 6 mei a.s. de deuren in Amsterdam, in het pand van Fysiotherapie Revanu, met adres Cronenburg 73, 1081 GM te Amsterdam. Anderhalf jaar na de opening in Zeist heeft het AIN inmiddels vier vestigingen en in mei wordt in Amsterdam de vijfde vestiging van het Artrose Instituut Nederland geopend.
Het AIN wil voor de vele mensen met artrose de kwaliteit van leven verhogen zónder operatie.
Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit betreft voornamelijk ouderen (50+). Deze chronische aandoening komt het meest voor bij de knie, heup en schouder. De hinderlijke klachten zijn doorgaans: pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling en soms instabiliteit. Vervelend dus en een inperking van de kwaliteit van leven.
Artrosezorg
Het AIN bewijst dat er ook zonder operatie veel behandelmogelijkheden zijn binnen de artrosezorg. “Door meerdere disciplines te laten samenwerken – bij het AIN zijn dat medisch specialistische zorg, fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, podologie en lifestyle coaching – wordt er vanuit meerdere invalshoeken naar de oorzaken van artrose gekeken en wordt meteen op meerdere vlakken behandeling gestart. Het resultaat is hierdoor vaak veel beter dan wanneer er door één discipline behandeld wordt.” Aldus Prof. dr. Frank Backx, sportarts en medisch directeur van het AIN.
Behandeling
De behandeling begint met een analyse bij de medisch specialist en fysiotherapeut. Reumatoloog Jeffrey Boorsma is als medisch specialist verbonden aan de vestiging van het AIN in Amsterdam. Boorsma: “Een goede analyse geeft mensen inzicht in wat ze mankeren maar ook wat ze nog wél kunnen. Op basis daarvan krijgen ze advies wat ze in het dagelijks leven niet moeten doen en wat ze nog wel kunnen of extra moeten doen.” Samen met de fysiotherapeut, bepaalt Boorsma welke behandeling met welke vakgebieden wordt gestart. “Behandeling is altijd maatwerk.”
Oefentherapie is daarin een belangrijk onderdeel. Mark Haak, fysiotherapeut: “De spierbalans bij artrose is heel belangrijk. Gewrichten moeten ondersteund worden door optimale spieren. Als het kraakbeen minder wordt, moeten de spieren als geweldige schokdempers het kraakbeenverlies opvangen. En soms kunnen delen van het gewricht, die niet aangetast zijn, juist meer gebruikt gaan worden.” Haak vervolgt: “Mensen moeten naast de oefentherapie ook vaak met voeding aan de slag. Tien procent gewrichtsreductie betekent bij artrose van de knie, 50 procent afname van pijn. Een podotherapeut kan door het aanmeten van op maat vervaardigde inlegzooltjes een standsverandering in de knie of heup teweeg brengen. En een ergotherapeut geeft op zijn/ haar beurt inzicht in de belasting en belastbaarheid van het gewricht bij bepaalde activiteiten. Zo zoekt iedere discipline naar aspecten die de klachten kunnen verminderen.”
Het AIN heeft vanuit de al bestaande locaties in Amersfoort, Barneveld, Maarssen en Zeist ondervonden dat ziekenhuizen in de regio goed samenwerken met het Artrose Instituut Nederland. ”We moeten in het verlengde van elkaar gaan werken om de zorgketen te optimaliseren. En mocht er wél een operatie nodig zijn, dan kunnen wij snel verwijzen en tevens preoperatief, maar ook in de nazorg, bijdragen aan een optimaal herstel” aldus Boorsma, reumatoloog.
Kijk voor meer informatie op www.artroseinstituut.nl.