Geld nodig voor buurtactiviteiten? Ga langs bij Fonds voor Zuid

Een bankje bij de speeltuin, een Bollywood disco, buurtborrel, bloemperkje op het buurtpleintje of een buurtconcert. Leuke projecten, sociaal en verbindend voor buurtbewoners. Maar wie gaat dat – deels – betalen? Denk dan eens aan Fonds voor Zuid, een lokale organisatie die maandelijks een paar duizend euro heeft te verdelen om buurtprojecten tot stand te laten komen: voor de buurt én door de buurt.

Fonds voor…, is een particulier initiatief dat ontstond in stadsdeel Oost in 2014, bedoeld om ideeën van buurtbewoners die kleine buurtgerichte projecten wilden opzetten vorm te geven. Projecten die de buurt verbeteren, leuker en socialer maken. Het initiatief sloeg aan en al snel volgden ook andere stadsdelen. Inmiddels zijn er zeven Fondsen voor…, die vallen onder de overkoepelende stichting Mensen Maken Amsterdam. Sinds ongeveer vijf jaar is er ook Fonds voor Zuid. Coördinator in stadsdeel Zuid is Floor Matla. Zij wordt gesteund door een buurtcomité dat is samengesteld door bewoners van verschillende buurten in het stadsdeel, onder wie Nanine van Smoorenburg (Rivierenbuurt) en Maxime Zadel (Stadionbuurt). Nanine is het meest ‘verse’ lid en maakt nu sinds januari van dit jaar deel uit van het comité. Maxime stapte net voor de zomer van 2023 in.

Waarom? “Ik deed mee aan een gemeentelijk programma van Ambassadeurs van Amsterdam”, legt Maxime uit. “Daar was Kyra (directeur van Mensen maken Amsterdam) ook en Koike (coördinator van Fonds voor West) was daar om uit te leggen hoe je het beste een idee kan pitchen voor de gemeente. We raakten in gesprek en Kyra vroeg of ik het niet leuk zou vinden om me aan te sluiten bij een buurtcomité. Wat zij deden leek me wel leuk. En ik was net in Zuid komen wonen, na negen jaar De Jordaan, en het leek me ook wel goed om op die manier het stadsdeel, mijn buurt en buurtgenoten te leren kennen. Ik had zoiets van ‘ik ga het gewoon doen’, en toen deed ik het.”

Ook Nanine kwam uit een ander stadsdeel voordat ze in de Rivierenbuurt neerstreek. “Ik woonde in Slotermeer en kenden het Fonds voor Nieuw West al”, legt ze uit. “Ik werkte als cultuurverkenner bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en was daar betrokken bij allerlei subsidiedingen. Toen ik in de Rivierenbuurt kwam wonen, had ik de behoefte om iets naast mijn werk te doen. Wilde ook iets teruggeven aan de buurt. Maar ik wilde er niet twee of drie dagen in de week mee bezig zijn. Toen kwam ik bij Cinetol een briefje tegen met een oproep voor het buurtcomité Fonds voor Zuid. Dat was juist wat ik zocht en een paar dagen later zat ik met Floor aan de koffie.”

Diversiteit

Beide zijn het erover eens dat het ontzettend leuk is om met deze mensen die het buurtcomité vormt samen te werken. “Die allemaal uit het stadsdeel Zuid komen. Allemaal met eigen achtergronden, leeftijden en divers. En dan om met z’n allen aan het belang van die buurt te denken. Te helpen om de buurt mooier te maken.” Hoe: “Er komen aanvragen binnen uit het stadsdeel, die je gaat beoordelen vanuit je positie als bestuurslid. Past dit in de buurt. Verbindt het de buurt meer. Maakt het de buurt groener. Of leuker, gezelliger. In de vergadering met de andere buurtcomitéleden ga je uitleggen waarom je wel of niet zou toekennen. Het is heel leuk dat je ook dan overtuigd kan worden. Dat ik dan denk: nou nee, dat gaan we niet doen hoor. En dan hoor ik de rest en denk ik: nou bij nader inzien, klinkt het toch wel leuk. We vergaderen altijd op andere locaties, zodat we letterlijk door het hele stadsdeel reizen en het beter leren kennen.”

De aanvragen die binnenkomen bij Fonds voor Zuid zijn heel divers. “Belangrijk is dat de bewoners in Zuid er iets aan hebben”, legt Floor uit. Of het te vergelijken is met de buurtbudgetten? Nee, niet echt, vindt Floor en de anderen knikken instemmend. “Daar gaat het vaak om grote langdurige projecten waarvoor grotere bedragen nodig zijn.” Aanvragen van buurtbudgetten moet bij de gemeente gebeuren en is afstandelijker dan bij een buurtcomité. De beoordeling duurt ook veel langer. “Bij ons weet je direct waar je aan toe bent”, stelt Maxime. “Bij Fonds voor Zuid is de drempel veel lager”, vult Nanine aan. Maandelijks wordt er zo’n vijf- tot zesduizend euro gereserveerd voor buurtinitiatieven. Floor: “Per project wordt maximaal 1500 euro toegekend, maar voor sommige projecten is minder geld nodig of besluiten we minder geld toe te kennen.”

Het aantal aanvragen loopt sterk uiteen van soms maar vier de ene maand tot meer dan tien in de andere maand. Bewoners van De Pijp weten Fonds voor Zuid inmiddels wel te vinden. Floor: “We hopen dat er ook meer aanvragen uit andere wijken en buurten uit het stadsdeel komen, bijvoorbeeld ook uit Buitenveldert. Misschien zijn we niet overal al genoeg bekend. Tenslotte bestaan we net vijf jaar en daar zit ook nog eens de coronapandemie in. Veel aanvragen komen binnen via mond-tot-mondreclame of de buurt heeft Fonds voor Zuid leren kennen door projecten die in de buurt zijn uitgevoerd en hebben en ter sprake kwam dat het mede door steun van Fonds voor Zuid tot stand is gekomen.

Verbinding

Daar ligt ook het nut, het belang van Fonds voor Zuid, denkt Maxime. “Bij Fonds voor Zuid kan iedereen uit de buurt terecht. Het geeft mensen de mogelijkheid om iets te starten. Eigenlijk initiatief te nemen. Dat is heel divers. Het kan iets voor ouderen of jongeren zijn. Aanvragen ook zowel van ouderen als van jongeren. De gemene deler is de verbinding, voor en door de buurt. Dus dat mensen echt samen kijken wat de buurt leuker, gezelliger en leefbaarder kan maken. Het brengt verschillende mensen samen. En dat is heel belangrijk.”

Fonds voor Zuid is echt heel uniek, vindt Nanine. “Het is een heel open fonds. Dus als je een idee hebt, zou je – voordat je überhaupt naar een aanvraagfase gaat – Floor kunnen benaderen om gewoon eerst eens een gesprekje te voeren. En als je dan zover bent, is het aanvragen heel simpel. Dat is ook onderdeel van Floors werkzaamheden. Wij willen dat iedereen een aanvraag kan doen, als dat op papier niet lukt kun je bijvoorbeeld ook langskomen om je idee met ons te delen aan de vergadertafel. Die mogelijkheden bespreken we met de aanvragers. Koffie, thee en koekjes staan dan klaar. Heel gemoedelijk. Het is echt niet zo spannend voor mensen.”

Floor: “We ondersteunen niet alleen financieel, maar we helpen ook in het netwerk. We zeggen ook van, ga je met die praten? Of heb je hieraan gedacht? Of sluit je hierbij aan? We verbinden bijvoorbeeld mensen aan een plek, wijzen op mogelijke andere subsidies en samenwerkingspartners Het is natuurlijk wel zo dat wij niet permanent ondersteunen. Dat mensen bijvoorbeeld met een terugkerend evenement dat elke maand is, standaard bij Fonds voor Zuid terechtkunnen.”

En soms kan het Fonds ook hulp bieden bij projecten die bij de buurtbudgetten zijn afgewezen. “Een aanvraag waarvoor dertigduizend euro nodig is, heeft bij ons geen zin”, stelt Floor. “Maar soms kan 1500 euro net genoeg zijn om een begin te maken. Een jaar geleden kwam er iemand die binnentuinconcerten wilde organiseren, maar dat werd bij de buurtbudgetten afgewezen. Die dame is toen bij ons gekomen en zei dat er met 1500 euro er in ieder geval één concert kon plaatsvinden. En toen hebben wij dat uiteindelijk ook toegekend.”

“Kom gewoon naar Fonds voor Zuid”, zegt Maxime dan. “Wat het idee ook is. Er is gewoon ruimte voor meer initiatieven die wij kunnen ondersteunen. We hebben gereedschap betaald voor het Repair Café, kerstpakketten met de feestdagen, concerten in de buurt waar mensen gratis heen kunnen. Iftar maaltijden: het is echt heel divers. Zolang het maar tot doel heeft dat het de bewoners in Zuid steunt, helpt en verbindt. Wij zeggen altijd: voor de buurt, door de buurt.”

Aanvragen bij Fonds voor Zuid

Fonds voor Zuid ontvangt veel aanvragen! “Hierom willen we eerlijk zijn over wat je kunt verwachten. Per vergadering is er ongeveer 5.000 euro te verdelen. Daarnaast kunnen we maximaal vijftien aanvragen per vergadering behandelen. Hierom zijn we terughoudend in het behandelen van projecten met een totale begroting hoger dan 15.000 euro”, legt coördinator Floor Matla uit.

Iedereen met een goed idee voor Amsterdam-Zuid kan een aanvraag indienen. Je kunt maximaal 1.500 euro aanvragen. Je mag ook een bedrag voor een onderdeel van je project aanvragen. Je kunt dit geld aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Om het geld aan te vragen moet jouw project aan een aantal eisen voldoen. Kijk hiervoor op de website fondsvoorzuid.nl

De eerstvolgende deadline om een aanvraag voor een buurtproject in te dienen is 5 september 2024.

Leden buurtcomité gezocht

Fonds voor Zuid is op zoek naar nieuwe leden voor het buurtcomité! Wil jij je inzetten voor initiatieven die bijdragen aan een mooier Amsterdam Zuid? En lijkt het je leuk om aanvragen te beoordelen? Meld je dan aan voor het buurtcomité Fonds voor Zuid.

Bij het buurtfonds kan iedereen gemakkelijk en snel een aanvraag doen voor een buurtidee. Omdat bewoners uit Zuid als geen ander weten wat er speelt in hun wijk en waar behoefte aan is, worden alle aanvragen maandelijks beoordeeld door een groep betrokken bewoners: het buurtcomité.Het is van belang dat het comité de diverse samenstelling van Zuid vertegenwoordigd. Denk hierbij aan verschillende leeftijden, beroepen, achtergronden en bewoners uit verschillende buurten.

Waar moet je aan denken: Heb jij 4 tot 8 uur beschikbaar per maand? Sta je open voor verfrissende ideeën? Heb jij een hart voor Zuid? Meld je aan! Stel jezelf voor in een mailtje naar info@fondsvoorzuid.nl o.v.v. ‘Aanmelding Buurtcomité’ en wie weet word jij het nieuwe buurtcomité lid.

FOTO: van links naar rechts Nanine Smoorenburg, Floor Matla en Maxime Zadel

0 Shares