Kunstenaars geven persoonlijk uitleg kunstwerken ARTZUID
Net als bij voorgaande edities van ARTZUID biedt de openlucht kunsttentoonstelling ook bij de editie van 2023 de kans om met de artiesten van de kunstwerken in contact te komen: de zogenoemde Artist Talk.
Kunstenaars vertellen over de ontwikkeling van hun oeuvre. Ze gaan dieper in op het werkproces. Aansluitend wordt er een kijkje genomen bij het kunstwerk op de tentoonstellingen, waarbij ook de gelegenheid is om vragen te stellen. De Artist Talk duurt ongeveer een uur (altijd van 15:00 tot 16:00 uur), reserveren is noodzakelijk en kan via de website van ARTZUID: www.artzuid.nl. Inmiddels zijn er al drie kunstenaars geweest, waarbij curator Jasper Krabbé eind juni de aftrap verrichte. We stellen de komende vier even aan u voor.
Eerstvolgende is Frankey, die op 16 juli beschikbaar is voor een Artist Talk. Frankey is een Amsterdamse kunstenaar bekend om zijn humoristische en inventieve kunstwerken. Hij transformeert alledaagse objecten in verrassende installaties en creëert interactie in de openbare ruimte. Zijn ‘The Little People Project’ plaatst miniatuur sculpturen op onverwachte plekken, waardoor voorbijgangers worden verwonderd. Frankey’s kunst is sociaal en maatschappelijk geëngageerd, terwijl het ook een glimlach opwekt bij toeschouwers.
Een week later is het de beurt aan Hans van Bentem, een Nederlandse kunstenaar die bekend staat om zijn monumentale en vaak kleurrijke kunstwerken. Hij werd geboren in 1965 en is gevestigd in Den Haag. Van Bentem is gespecialiseerd in het creëren van glas- en keramieksculpturen, waarbij hij traditionele ambachtelijke technieken combineert met hedendaagse thema’s en popcultuurinvloeden. Zijn werken zijn vaak uitbundig en extravagant, en kunnen variëren van lampen en vazen tot enorme sculpturen. Van Bentem heeft internationale erkenning gekregen en zijn kunstwerken zijn te zien in galerijen en openbare ruimtes over de hele wereld.
Piet van de Kar voert 29 juli het woord. Hij is een klassieke beeldhouwer die gelooft dat schoonheid de basis vormt van zijn sculpturen. Zijn werk speelt met materie en afmeting, soms richtend op de menselijke maat, soms op vervreemdende uitvergrotingen. Hij maakt gebruik van miniatuurwerken om de absurditeit van een verkleinde werkelijkheid te verbeelden. Van de Kars sculpturen dagen de zintuigen uit en de interactie met de toeschouwer is een essentieel onderdeel van zijn beeldende kracht. Hij organiseert kunstprojecten om een beter contact met de omgeving en het publiek te creëren, waarbij participatie een belangrijke rol speelt. Eerder waren op ARTZUID 2021 zijn werken ‘Companion sculptures 2’ te zien.
Tot slot Roland de Jong Orlando. De Nederlandse beeldhouwer is geboren in 1961. Hij staat bekend om zijn werk in de stijl van Concrete Kunst, een geometrisch-abstracte stroming waarin geen verwijzingen naar de realiteit voorkomen. Zijn sculpturen tonen zijn fascinatie voor systemen, patronen en regels, en de synergie tussen licht en beeld speelt een belangrijke rol in zijn werk. Hij maakt gebruik van modules en experimenteert met verschillende combinaties, resulterend in verrassende vormen. Orlando heeft solo-exposities gehad in verschillende landen en zijn monumentale beeldhouwwerken bevinden zich zowel in Nederland als internationaal.
Schema Artist Talk:
16 juli Frankey; 23 juli Hans van Bentem; 29 juli Piet van de Kar; 30 juli Roland de Jong Orlando; 6 augustus Arne Quinze; 12 augustus David Bade; 13 augustus Caroline Coolen; 27 augustus Carla Rump; 3 september Erik Buijs; 10 september Marjolein Witte; 17 september Frans Muhren.