Kunstroute Gelderlandplein is open en vrij toegankelijk
Daar staat-ie. In de houding, klaar om aan te vallen. Voor de ingang van Gelderlandplein aan de Willem van Weldammelaan staat een sumoworstelaar. Anoniem, zonder hoofd, maar duidelijk herkenbaar. Het werk is één van de bijzondere kunstwerken die winkelcentrum Gelderlandplein rijk is. In totaal zijn een veertiental kunstwerken van internationale kunstenaars vrij toegankelijk om te bezichtigen.
Nu een bezoek aan een museum de komende weken nog niet tot de mogelijkheden behoort, is het wellicht een goed idee de kunstroute op het Gelderlandplein te volgen. Rustig overdekt wandelen, af en toe een blik in de mooie etalages van de omliggende winkels werpen, en vooral genieten van de opmerkelijke kunst. Op afstand en dus veilig, en er toch even uit.
De sumoworstelaar is een werk van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm, die nog twee andere werken in het winkelcentrum heeft staan. Wurm staat bekend om zijn humoristische benadering van formalisme. Over het gebruik van humor in zijn werk zegt Wurm in een interview: “Als je dingen met gevoel voor humor benadert, gaan mensen er meteen van uit dat je niet serieus genomen moet worden. Maar ik denk dat waarheden over de samenleving en het menselijk bestaan op verschillende manieren benaderd kunnen worden. Je hoeft niet altijd bloedserieus te zijn. Sarcasme en humor kunnen je helpen de dingen lichter te bekijken.” Zo heeft hij een serie grote figuren zonder hoofd gecreëerd, waarmee hij persoonlijkheid juist wil weghalen.
In het winkelcentrum zal bij menigeen het ‘aaaah’-gevoel worden opgewekt bij het zien van twee verliefde scooters. Scooters? Ja scooters: The Lovers van Patricia Piccinini. Door hun houding is het duidelijk verliefde stelletje voor velen zeer herkenbaar. De een ligt liefdevol in de armen van de ander, of beter gezegd in elkaars carrosserie verkronkeld, met een verliefde blik in de koplampen naar elkaar gericht. Art Newspaper noemde Piccinini met haar ‘groteske-schattige, hyperrealistische genetica-fantasieën in siliconen’ de meest populaire hedendaagse kunstenaar ter wereld.
Minder schattig, maar heel bijzonder, is de tot een bal verwrongen klassieke Volkswagenbus van Lars-Erik Fisk, die graag alledaagse voorwerpen naar een bolvormige sculptuur omzet. Het voormalige voertuig is nog wel duidelijk herkenbaar aan het logo en de kenmerkende koplampen die velen zich nog zullen herinneren. Op de hoek bij Zwartjes van 1883 zal ook de leeggelopen voetbal menig herinnering naar boven halen aan het balletje trappen op straat, dat zelfs nog doorging als de bal was lek getrapt. Kunstenaar Marcus Harvey wil met zijn kunstwerk de vergankelijkheid van de glorie van het wereldkampioenschap voetbal aangeven.
Het zijn slechts enkele voorbeelden van de reeks kunstwerken die in meerdere opzichten de moeite van het bekijken waard zijn. De kunstwerken staan verspreid opgesteld zowel in het winkelcentrum als buiten bij de entreegebieden en op de hoek bij Bistro GP. Laat u verwonderen! Voor meer informatie en uitleg over de werken: www.gelderlandplein.nl