Missie voor het hospice geslaagd

Sportieve Cunera zwemt, fietst en loopt een droombedrag van 30.000 euro bij elkaar en einde is nog niet in zicht.

“Ik was echt blij dat ik er was. De laatste 10 kilometer… het was echt heel zwaar.” Aan het woord is Cunera Koeleman, die 2 juni de Ironman in Hamburg voltooide in 10 uur, 40 minuten en 24 seconden. En die prestatie was goed voor een bedrag van ruim 30.000 euro en daar ging het allemaal om.

Cunera, een fanatiek hardloopster die al de nodige marathons achter haar naam heeft, besloot eind 2023 aan een triatlon deel te nemen. Doel: geld ophalen voor het hospice Kuria aan het Valeriusplein, om met dat geld de twee huiskamers een hoognodige facelift te geven. Streefbedrag: 20.000 euro door middel van zich te laten sponsoren voor deelname aan de Ironman van Hamburg: 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. “Ik dacht: ik heb al zo veel marathons gelopen, dat moet wel kunnen”, zegt Cunera, zelf zorgmedewerker bij Kuria. En ze kreeg gelijk.

Wel waren de laatste weken richting het evenement wel slopend. “Het werd erg moeilijk de balans te vinden in mijn leven. Op een gegeven moment ging het alleen nog over de triatlon. Het is best wel vermoeiend als je nog maar één onderwerp hebt in het leven. Ik train sowieso veel, maar dat was nu extreem. Het was een beetje too much. Ik was er wel redelijk klaar mee. Het is niet alleen het trainen, er komt zoveel meer bij kijken. Sport alleen vind ik wel leuk. Maar al dat geregel trainingskampen op Mallorca en Lanzarotte. Inpakken, fiets mee. Dit heb je nodig, dat heb je nodig, voeding. Man, man man. En dan heb ik nog veel steun gehad aan Mirjam (Bolland, een collega van Cunera, red), die veel voor me heeft geregeld.”

Steun

De steun uit de meest onverwachte hoeken en het oplopende sponsorbedrag sleepten haar door de moeilijke momenten heen.en dus stond ze 2 juni aan de start in Hamburg. Klaar om haar missie – geld ophalen voor het opknappen van de huiskamers – te volbrengen. Streeftijd: om en nabij de elf uur. “Hoe het ging? Tja, het was een lange tocht he. Ik was echt blij dat ik er was. Maar het was een weekend om in de boeken te zetten. Het was allemaal zo fijn en alles kwam zo mooi samen. Alles liep gewoon zoals het moest lopen. Dus het is echt geweldig. Een fantastisch weekend met een prachtige uitslag natuurlijk ook: 10 uur en 40 minuten en al 30.000 euro. Zo, lekker man. Ja, dat is echt niet normaal, hè.”

Dan: “We wisten al een beetje natuurlijk dat het die kant op zou gaan. Dus met dat in mijn achterhoofd dacht ik ook, ik ga nu gewoon deze dag alles geven.” Gesteund door twaalf collega’s en zeven vrienden die naar Hamburg waren afgereisd – ‘Die langs de kant horen juichen, geeft echt een boost’, ervoer Cunera – gaf ze zich voor de volle honderd procent. “Zo ontroerend om te zien, die collega’s, onder wie de directeur en vrijwilligers van het hospice, en vrienden op allerlei plekken langs het parcours. Ze stonden weer in hun hoodies met ‘Cunera voor Curia’. Ze stonden dop de brug bij het zwemmen om zes uur in de ochtend. Ik heb ze toen niet gezien hoor, maar ik heb later de foto’s gezien dat ze er gewoon waren. Ze stonden op de plek waar mijn fiets stond, achter het hek, schreeuwend ‘Cunera, hier staat je fiets!’ Dat was echt fantastisch. Dat ze helemaal naar Hamburg komen. En dan zo enthousiast zijn.”

Slakken

Maar toch, het zwemmen, fietsen en lopen, moet je in je eentje doen.

“Mijn doel was ook met een lach en de vlag van Kuria over de finish komen. Dat is ook gebeurd. Ik heb echt goed gefietst.Tweeëndertig gemiddeld. En het lopen ging goed. Ik wilde drieënhalf uur over de marathon doen en het werd drie uurtjes. Dus dat is echt supergoed. Dat is natuurlijk mijn favoriete onderdeel. Toen ik aan het rennen begon, dacht ik wat zijn dit allemaal voor slakken die hier lopen? Ja, dat is echt zo. De meeste mensen kunnen helemaal niet zo goed rennen en ik was iedereen aan het inhalen, haha.”

En dat is geen grootspraak, want behalve dat de triatlon voor haar heel goed verliep, heeft ze ook moeten afzien. Cunera: “Het was wel echt heel erg pittig. De laatste tien kilometer dacht ik wel ‘Ik wil alleen maar liggen nu. Ik heb geen zin meer, ik wil niet meer’. Ik heb doorgezet. Lopen is sowieso geen optie voor mij, omdat ik echt een hardloper ben. Als ik ga wandelen, ben je weg. Nee, daar kon ik echt niet mee wegkomen. Maar ja, je bent wel bijna elf uur bezig achter elkaar. En mijn voeding is ook nog zoiets. Je moet tien uur lang ook nog voeding binnen zien te krijgen. Dat ging ook helemaal top. Helemaal niet misselijk geweest of iets. Dat is best wel bijzonder. Want ik hoor echt heel veel slechte verhalen van mensen die echt heel ziek worden.”

Al met al was het voor Cunera een weergaloze ervaring van begin tot eind. “Dit was zo mooi. Om dit gewoon voor Curia te doen. Wanneer maak je dit nou mee? Dat alle collega’s komen. Dat iedereen zo in beweging kwam. Om iets te betekenen voor deze actie. Dat is wel heel gaaf om te zien. En de actie is zo’n succes. Ik ben weer begonnen op mijn werk. Iedereen is helemaal door dolle heen. Ook vrijwilligers. Sommigen zijn nieuw. Oh, jij bent die… Dat is zo hilarisch.Ik ben een soort bekende Amsterdammer geworden, haha.”

Doneren: er kan nog steeds geld worden gedoneerd voor een opknapbeurt van de huiskamers van hospice Kuria aan het Valeriusplein. Ga daarvoor naar de website cuneravoor.kuria.nl

0 Shares