Openlucht festival: Klassiek op het Amstelveld

Klassiek op het Amstelveld is dé plek waar klassieke muziek, gezelligheid en mensen samenkomen voor een onvergetelijke ervaring. De beleving is namelijk net even anders dan je gewend bent van een bezoek aan een klassiek concert.

De datum van de twaalfde editie van hét vrij toegankelijke klassieke muziekfestival in Amsterdam is bekend: op 20 en 21 september kleurt het pittoreske Amstelveld weer vol met musici, jonge talenten, orkesten en publiek dat onder de mooie vleugelnootbomen luistert naar de mooiste klanken die de klassieke wereld te bieden heeft.

Foto credit: Anne Meyer

‘’Kom kijken en zoek jouw favoriete plek op het plein. Dichtbij het podium of gezellig met je vrienden op de picknickbanken. Haal een verfrissend drankje of een lekkere snack bij een van de foodstands en strijk neer tussen de bomen. Je hebt een eigen borrelplank mee? Ook goed! Een nieuw concert begint en de muziek begint je te raken. Je wilt opstaan en mee dansen? Leuk! Hé, jouw kleintje loopt voor tot aan het podium. De opera is echt té leuk om van ver te gaan bekijken. Zij sleept een stoel naar de eerste rij. Een aantal kinderen vergezelt haar. Wat een plezier!’’

Precies dit was de visie van artistiek leider Tatiana Chevtchouk toen zij op het Amstelveld stond, de ogen dicht deed en zij een vrij toegankelijk muziekfestival visualiseerde dat niet alleen voor de geoefende klassieke luisteraar was. Haar droom was om iedereen met elkaar te verbinden. De voornamelijk jonge musici een mogelijkheid te bieden om op een groot podium voor een groot publiek te kunnen spelen. Samen met maestro ́s en orkesten. Ook aan het publiek dacht Tatiana, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om een concert in bijvoorbeeld het Concertgebouw bij te wonen.

Foto credit: Anne Meyer

Jonge talenten

Bovendien is soms de drempel best hoog, mocht je de ‘wereld’ niet kennen om naar een klassiek concert te gaan. Dit mag anders, dacht zij en Klassiek op het Amstelveld was geboren. Samen met Marcha Thiagarajah-Hendriks, zakelijk en productieleider, presenteerde zij twaalf jaar geleden de eerste editie. Inmiddels is het team gegroeid en zo ook de succesverhalen. Vele jonge talenten die ooit vaak voor het eerst op zo’n groot podium hebben gestaan, zijn nu bekende namen. Lucie Horsch, Ramon van Engelenhoven, Aidan Mikdad, Noa Wildschut, Laetitia Gerards….allemaal jong talent dat niet alleen in Nederland een carrière als musicus heeft mogen opbouwen.

Samen met Ab Nieuwdorp presenteert Tatiana Chevtchouk het festival. Als bekende stem van De Klassieken begeleidt Ab Nieuwdorp het publiek gedurende beide dagen door het programma. Niet alleen door zijn muzikale kennis, maar ook door zijn charmante manier van presenteren stelt hij de musici op zijn gemak en houdt hij het publiek steeds geboeid.

Foto credit: Anne Meyer

Klassiek op het Amstelveld is een muziekfestival voor alle leeftijden. Voor kinderen is er zaterdagmiddag zelfs een eigen programma. Een dansworkshop, een muzikale vertelling, een tekenwedstrijd en zelfs een optreden zoals bij de grote musici – voor ieder kind is er wel iets om uit te kiezen. Naast het programma is er een kidscorner waar je je kunt laten schminken, lekkere popcorn of poffertjes kunt halen en met andere kinderen kunt gaan spelen terwijl je ouders van de muziek genieten! Het complete programma komt in juli online, maar wat al bekend mag worden gemaakt, is dat er namen als Anna Fedorova, David Cohen, Daniel Rowland en de jonge virtuoos Levi Schechtmann op het concertprogramma staan en na het succes van afgelopen jaar kan het publiek ook weer van live opera gaan genieten van de Dutch National Opera Academy.

Daniel Rowland

Een van die gevestigde namen op de komende editie is de Brits Nederlandse violist Daniel Rowland (1972). Rowland won een aantal Nederlandse en internationale prijzen, waaronder de Brahms-prijs van het Brahmsgeselschaft Baden-Baden. In 1995 won hij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, met recht een maestro dus! Hij gaat The New Four Seasons-Vivaldi Recomposed spelen van Max Richter. “Dat is een zeer robuust stuk, het kan goed tegen een stootje, de uitvoering valt niet meteen in duigen als er ergens een auto toetert of zoiets” licht Daniel zijn keuze toe. “In de openlucht spelen is veel meer theatraal, terwijl bij een optreden binnen veel meer verstilling en concentratie optreedt”.

Daniel Rowland
Foto credit: Marco Borggreve

Zelf is Daniel organisator van het Stift festival in Twente, een kamermuziekfestival waar jonge muzikanten een podium krijgen, net als bij Klassiek op het Amstelveld. “Er is bijna niets belangrijker dan jonge muzikanten begeleiden, zeker als je zelf alle kansen en begeleiding hebt gehad”, zegt Daniel, “je krijgt er enorm veel positieve energie van. Het is egoïstisch en armzalig wanneer je geprofiteerd hebt van begeleiding en ondersteuning van grote artiesten, om deze niet zelf door te geven.” Dan:”Mijn hart bloedt voor alle jonge musici op dit moment omdat er zo ontzettend hard wordt ingegrepen op subsidies voor kunst en cultuur. Daarom verdienen alle samenwerkingen en initiatieven steun. Ik heb grote bewondering voor Tatiana Chevtchouk en Marcha Thiagarajah-Hendriks dat zij tegen de stroom in met ontzettend veel energie en volharding dit festival elk jaar rond weten te krijgen.” Behalve een optreden van Daniel Rowland staan er ook uitvoeringen gepland van onder andere solisten, opera, en andere orkestwerken.

Kijk voor meer informatie over het festival Klassiek op het Amstelveld en het programma op www.klassiekophetamstelveld.nl.

Wil je meer meer weten over Stichting KOHA – het podium voor jong klassiek talent van Tatiana Chevtchouk en Marcha Thiagarajah-Hendriks, dan kun je meer te weten komen op www.stichtingkoha.nl.

Dirigent – foto credit: Anne Meyer.

0 Shares