Paralympische kampioenen strijden om tickets Tokyo2020 tijdens Wereldbeker Rolstoelschermen in Amsterdam & vrijwilligers gezocht
Van donderdag 14 tot en met zondag 17 november zijn de Sporthallen Zuid het strijdtoneel voor ruim 325 atleten en coaches uit meer dan 30 landen. Van Groot Brittannië tot Rusland en van Brazilië tot Australië: alle Paralympische kampioenen van de Spelen in Rio2016 strijden om de felbegeerde tickets voor Tokyo2020. Een unieke kans om topatleten in actie te zien! Bezoekers zijn van harte welkom om de atleten aan te moedigen. Toegang is gratis!
Op zondag zijn er clinics voor kinderen met een handicap (aanmelden via clinics@wheelchairfencing.org).
Foto credit: Augusto Bizzi.
Rolstoelschermen: techniek, tactiek en snelheid komt samen
Rolstoelschermen was een van de allereerste Paralympische sporten en stond voor het eerst op het Paralympisch programma tijdens de Spelen van Rome in 1960. De sport is oorspronkelijk begonnen in Engeland in de jaren 50 als onderdeel van het revalidatieproces van soldaten die gewond waren geraakt in de Tweede Wereldoorlog.
Net als bij de ‘voetgangers’, het reguliere schermen, kunnen atleten kiezen uit drie wapens: sabel, degen en floret. De sport vereist techniek, tactiek en snelheid en is daarmee spannend om naar te kijken! De sport is voor iedereen die niet lopend kan schermen. Denk hierbij aan mensen met amputaties en verlammingen. Door het bovenlichaam en de armen te gebruiken, kunnen zij toch de tegenstander proberen te raken. De rolstoelen worden een stukje van elkaar af geplaatst en vastgezet. Zo kunnen de atleten niet omvallen. Zij moeten in de rolstoel blijven zitten en kunnen alleen het bovenlichaam vrij bewegen. De beschermende kleding en een masker zorgen ervoor dat het spel veilig gespeeld wordt.
In Nederland wordt het rolstoelschermen bij steeds meer schermvereningen aangeboden. In samenwerking met partners zoals de Dirk Kuyt Foundation, Johan Cruyff Foundation en Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind komen nieuwe materialen beschikbaar zodat meer mensen kunnen meedoen met schermen. Vaak trainen ze daarbij tegen valide schermers die voor de gelegenheid plaatsnemen in de rolstoel. Tijdens de World Cup doen ook Nederlandse schermers mee. Een daarvan is de jonge Elke Lale van Achterberg die voor Turkije uitkomt. Zij schermt bij SchermCentrum Amsterdam en is wereldkampioen bij de jeugd. Daarbij is Elke een groot ambassadeur voor het Nederlandse rolstoelschermen. Ook de Nederlandse schermers Johan Stevens en Iris Tenkink zijn van de partij.
De wedstrijdorganisatie is in handen van de Dutch Wheelchair Fencing Foundation (DWFF) en wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam, de KNAS (Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond) en de Dirk Kuyt Foundation. De DWFF organiseerde meerdere internationale wedstrijden waaronder de Wereldkampioenschappen voor de jeugd onder de 23 in 2017.
Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.wheelchairfencing.nl
De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers voor het evenement. Je wordt onderdeel van een sportief team en staat met je neus bovenop alle actie! Ervaring is niet noodzakelijk, je krijgt training en uitleg van de organisatie. Heb je (enkele dagdelen) tijd en ben je enthousiast om te helpen? Meld je dan aan!
|