Vindhek biedt al vijftien jaar meer dan verloren spullen
In maart van dit jaar bestaat het Vindhek in het Vondelpark, dat op de driesprong bij het viaduct van de Van Baerlestraat staat, vijftien jaar. Iets verloren? Grote kans dat je het daar terugvindt. “Prins Maurits, die destijds altijd jogde in het park, vertelde me ooit dat hij daar zijn fietssleutel weer vond”, vertelt Annemarieke Weber, de ontwerpster van het Vindhek.
Het Vindhek, de naam klinkt minder imposant dan wat het Vindhek daadwerkelijk doet. Het biedt niet alleen een plek voor gevonden voorwerpen, maar biedt ook plek voor internationale ontmoetingen. Toeristen en locals treffen elkaar daar. Het herenigt verdrietige kinderen met dierbare knuffels, het neemt de paniek weg die ontstaat door verloren gewaande sleutels. Dat wat je dacht kwijt te zijn, kun je zomaar aan het Vindhek weer terugvinden. Het staat voor respect, vertrouwen en eerlijkheid.
“Er zijn genoeg eerlijke mensen op de wereld”, zegt Weber. Iedereen vindt wel eens iets op straat, in het park of waar dan ook. Iedereen kent dat beeld wel. Een sjaal die over de rugleuning van een parkbankje is gehangen of soms zelfs een bos sleutels in een boom, een kinderhandschoen op de punt van een hek gestoken. “Zodat het goed zichtbaar is. De eerlijke vinder probeert duidelijk te maken dat het een verloren item is. Dat mooie gebaar van mensen heb ik vertaald in het ontwerp van het Vindhek.”
Dat begon in 2006 als ready-made-art-kunstinstallatie, legt Annemarieke Weber uit op haar website vindhek.com. ‘Onder de brug, met de hand beschreven houten wasknijpers op een bestaand hek en een bord met de gebruiksaanwijzing. In 2009 kwam er een tijdelijk ontwerp, rond en groen en rond de boom op de driesprong in het park. Zes jaar later completeerde het dak het oorspronkelijke ontwerp met in de dakrand de tekst: Vind je verloren voorwerp terug. Voeg een gevonden voorwerp toe.’ In navolging van het Vindhek in het Vondelpark staan er nu zes in Amsterdam; in het Amstelpark, Beatrixpark, Westerpark, op IJburg en in de Kinkerstraat.
Annemarieke: “Meerdere toeristen die het doel van het Vindhek is uitgelegd, vertelden wel dat zoiets in hun land nooit mogelijk zou zijn. ‘Zijn Nederlanders zo eerlijk?’, vroegen ze dan. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die onrechtmatig iets van het Vindhek meenemen, maar er hangt eigenlijk nooit iets waardevols in. Tenminste niet iets dat financieel veel waarde heeft.” Wel hangen er in dat geval vaak briefjes met ‘ik heb een armband gevonden’ of ‘wie is zijn iPhone kwijt’ en een telefoonnummer.
Was het vijf jaar geleden groot feest rond het tienjarig bestaan van het hek, door corona zijn festiviteiten nu niet mogelijk. Toch is het, vindt ook Annemarieke, de moeite waard om eens bij het Vindhek stil te staan. Al was het alleen maar om eens te kijken wat het ‘te vertellen’ heeft.