Voor en door

Amsterdam is Amsterdam niet meer; in Amsterdam kent niemand zijn buren nog; oudere Amsterdammers vereenzamen, want er is niemand in de stad die nog naar ze omkijkt. Iedereen maakt er een zootje van; de stad vervuilt; de tolerantie in Amsterdam is verdwenen, de Amsterdamse humor is weg… Iedereen heeft dergelijke opmerkingen wel eens gehoord of misschien zelfs wel gebezigd. En ongetwijfeld is het leven ook in Amsterdam niet altijd vol rozengeur en maneschijn, maar om Amsterdam nu te omschrijven als een stad waar het onmogelijk is om te leven. Dat gaat toch net iets te ver. Er zijn talrijke initiatieven – opgezet door particulieren, maatschappelijke instanties en gemeentelijke instellingen – waaruit blijkt dat veel Amsterdammers zich op vrijwillige basis willen inzetten voor andere Amsterdammers.

Dat is ook het motto van bijvoorbeeld Fonds voor Zuid: door en voor buurtbewoners. Die kunnen bij het fonds financiële ondersteuning aanvragen voor wijkgerichte activitei- ten, die verbindend zijn in de buurt. Daar gaat het dan voornamelijk om projecten die de sociale cohesie bevorderen. Hier is sprake van een particulier initiatief, waarbij voornamelijk kleine projecten worden opgezet. Vanuit de gemeente heb je ook nog de buurtbudgetten, waarbij door bewoners met een goed idee voor de buurt en buurtbewoners subsidie kan worden aangevraagd.

Maar zo heb je ook Koken voor de buren, een organisatie die buurt- bewoners aan elkaar koppelt en waarbij de bewoner een maaltje meekookt voor een alleenstaande buur of senior in de straat. Of de stichting buurtgezinnen, waar Amsterdamse gezinnen worden gekoppeld aan nieuwkomers om hen wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving en te integreren. Enige tijd geleden sprak ik een oudere bewoonster in Zuid die deelneemt aan een soort belkring, waarbij een clubje alleenstaande senioren elkaar elke ochtend in een soort estafettevorm belt. De laatste belt vervolgens de eerste weer, zodat bekend is dat iedereen is bereikt en… dat het nog goed gaat met iedereen.

En dan heb je nog diverse buurtinitiatieven, waarbij buurtbewoners er gezamenlijk periodiek op uittrekken om de buurt schoon te houden. Die gaan samen regelmatig met grijper en vuilniszak op stap om de straten, pleinen en parken van zwerfafval te ontdoen.

Her en der in de verschillende stadsdelen zie je buurttuintjes ontstaan, waar buurtbewoners samen voor zorgen en waar ook verschillende buurtactiviteiten worden georganiseerd. In het ene geval is sprake van een siertuintje met picknicktafels, in het andere geval is een moestuintje aangelegd, waar meerdere buurtbewoners hun eigen groente kweken.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van initiatieven waarbij Am- sterdammers zorgen voor en omkijken naar andere Amsterdammers die even wat meer aandacht nodig hebben. Initiatieven die door Amsterdammers voor andere Amsterdammers worden opgezet, zodat het voor iedereen wat leuker, gezelliger en aangenamer wordt. Laten we daar vooral mee doorgaan.

Nol de Vries

 

0 Shares