Zuid heeft de primeur met VoedselMarkt

 De Voedselbank Zuid aan de Lutmastraat is weg, de VoedselMarkt Zuid is ervoor in de plaats gekomen. En met het ‘verdwijnen’ van de Voedselbank, zijn ook de door de organisatie gevulde kratjes verdwenen. Klanten kunnen in het vervolg gewoon zelf hun boodschappen doen in de winkel van De VoedselMarkt. Hiermee heeft stadsdeel Zuid een primeur.

“Een compleet andere manier van voedselverstrekking”, begon Freek de Jonge, die als spreekstalmeester was opgetrommeld, begin januari de openingsceremonie. De klant krijgt de mogelijkheid om zelf te kiezen. Daarmee wil men de klant de kans geven zijn gevoel van zelfwaarde op te krikken. Iemand die afhankelijk is van de goedheid van anderen moet zich dankbaar opstellen, vinden wij. Maar hij of zij voelt zich schuldig, omdat hij er niet in is geslaagd te slagen in onze maatschappij. En zo hebben de welgestelden en de armlastigen één ding gemeen, zij voelen zich beiden schuldig. En er is ook maar één ding dat ons kan redden en dat is solidariteit.” 

De Amsterdamse Voedselbank telt in totaal dertien uitgiftepunten, waar iets meer dan drieduizend klanten worden bediend, meer dan de helft zijn kinderen. Mensen die gebruikmaken van de instantie krijgen wekelijks een voedselpakket, dat is samengesteld in het distributiecentrum van de Voedselbank Amsterdam. Met het supermarktconcept VoedselMarkt Zuid krijgen de voedselbankklanten meer keuzevrijheid en een ruim aanbod in vers voedsel en non-food. “Het wil niet zeggen dat mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, zelf niet meer kunnen kiezen. Dat ze niet meer gezond willen eten of dat ze zelf niet meer kunnen nadenken wat ze willen koken”, reageerde wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Armoede en Inburgering) desgevraagd. 

“Daarin maken we nu een stap”, vervolgde de stadsbestuurder vervolgens. “Het is een schande dat in een superrijke stad als Amsterdam nog steeds heel veel mensen hier afhankelijk van zijn.” Maar, reageerde de cabaretier op zijn beurt, we hoeven ons toch niet schuldig te voelen. Je kunt er ook vaak niets aan doen dat anderen in de moeilijkheden zijn gekomen. “Schuldig voelen helpt ook niet, maar iets doen wel”, antwoordde Moorman daarop. 

Ze roemde de vele vrijwilligers – de Voedselbank en ook de VoedselMarkt Zuid wordt volledig gerund door om en nabij de vierhonderd vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de organisatie en dat verwerkte De Jonge dan ook regelmatig in zijn toespraak. Sterker nog, hij opende de officiële handeling dan ook door de in groten getale opgekomen belangstellenden een driewerf hoera voor al die vrijwilligers te laten roepen. “En ook voor alle sponsoren en de businessclub”, voegde coördinator Mike, die door De Jonge voor het voetlicht werd gehaald, daaraan toe. 

Drie jaar is hij nu verbonden aan de organisatie. “Het mooiste is, dat we met het supermarktconcept nu ook veel goed en gezond voedsel kunnen aanbieden en niet alleen maar ongezonde snacks als chips en frisdranken”, omschreef Mike een van de pluspunten van de VoedselMarkt. “Het meest ontroerende is dat we dit met z’n allen hebben bereikt.”  

Maar er waren toch ook nog pijnpuntjes, volgens hem: “Dat we nog niet iedereen kunnen bereiken en dat we nog moeten bestaan.” Toch noemde stadsdeelbestuurder Flora Breemer de locatie aan de Lutmastraat “een warme plek in stadsdeel Zuid, dat ook een sociale ontmoetingsplek is geworden. Het zindert hier van de activiteiten. Het is een fantastische plek, waar je niet alleen komt om een voedselpakket te halen. Je komt hier ook om kleding te repareren in het naaiatelier, er is een plek om je fiets te repareren, er worden cursussen en kooklessen gegeven én het is een plek om andere mensen te ontmoeten.” 

In stadsdeel Zuid zijn – voor zover bekend en geregistreerd – 140 gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Die huishoudens zijn goed voor in totaal driehonderd personen, waarvan 144 kinderen. Het supermarktconcept van de VoedselMarkt Zuid biedt de klant centraal meer keuzevrijheid en bestaat uit twee winkels. De Voedselbankwinkel, waar klanten hun eigen voedselpakket kunnen samenstellen en de Sociale Kruidenier, waar klanten tegen aanzienlijke kortingen (tot wel 70 procent) non-food artikelen als wasmiddelen en verzorgingsartikelen kunnen kopen. Daarnaast zijn er ruimere openingstijden.  

 In plaats van een voedselpakket krijgen de voedselbankklanten een puntensaldo van 7, 15 of 20 punten waarmee wekelijks bij de Voedselmarkt kan worden gewinkeld.  Brood en groenten krijgen de klanten mee zonder puntenaftrek. De Sociale Kruidenier biedt een tegoed aan van 10, 15 of 20 euro waarmee non-food artikelen kunnen worden gekocht. De hoogte van zowel het wekelijks te besteden puntensaldo als het financiële tegoed is afhankelijk van gezinssamenstelling. Met de nieuwe opzet is dagelijkse aanvoer van kort houdbaar voedsel mogelijk. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Bij succes zal het supermarktconcept worden uitgerold naar de andere Voedselbankuitgiftepunten in Amsterdam. 

“Maar je wilt niet dat mensen altijd afhankelijk zijn van de Voedselbank”, besloot Moorman. “Je zou het liefste willen, hoe goed het ook is dat dit er is, dat het niet meer hoeft te bestaan.”

0 Shares