Van Nederland naar Tederland door meer voor elkaar te zorgen

Meer en beter voor elkaar willen zorgen. In de huidige, ‘afstandelijke’ maatschappij waarin we nu – mede door de coronacrisis – leven is dit een even zinvolle als doeltreffende instelling die Tederland gebruikt als uitgangspunt voor alle activiteiten die de organisatie onderneemt. Het plaatsen van voedselbakken in stadsdeel Zuid is daar één van.

Lunchroom Grannies op het Hoofddorpplein heeft de primeur. Daar staat inmiddels een grote bak voor de deur, waarin iedereen houdbare voedselproducten kan stoppen waarmee de minderbedeelde medemens kan worden geholpen. “In het huidige systeem van onze maatschappij vallen heel veel mensen buiten de boot”, vertelt Michaela Germing van Tederland. En dat geldt ook voor sociaal maatschappelijke instellingen als bijvoorbeeld de Voedselbank. Je hoeft maar net vijf euro te veel te besteden hebben per week en je kunt – ondanks financiële beperkingen – al niet meer bij de Voedselbank aankloppen. Er moet natuurlijk een grens worden getrokken, maar je zal maar – in een toch al penibele financiële situatie – net aan de verkeerde kant van de grens staan. Michaela: “Het zou in het rijke Nederland niet nodig moeten zijn dat gezinnen deze steun nodig hebben. “

De Voedselbank is een begunstigde van het voedsel dat Tederland inzamelt, maar men bekijkt ook mogelijkheden om bijvoorbeeld met het Leger des Heils en het Rode Kruis samen te werken. Michaela: “Deze organisaties doen stuk voor stuk goed werk en hebben een sterke logistieke organisatie, die ervoor zorgt dat alles bij de juiste mensen terechtkomt. De nood is mede door corona, waardoor mensen het nog moeilijker hebben gekregen, enorm hoog.” Een eerste bak op het Hoofddorpplein vormt, als het aan Tederland ligt, de basis voor een tiental bakken door heel stadsdeel Zuid.  “Inzamelbak-adoptanten zorgen dat de bak ’s ochtends wordt geopend en aan het eind van de dag wordt afgesloten. Ook dienen ze te beschikken over een kleine opslagruimte bijvoorbeeld een klein droog schuurtje of een grote kast. De producten worden een keer per 2 weken opgehaald.

De nieuwe organisatie Tederland beperkt zich overigens niet tot het plaatsen van inzamelpunten van voedsel. De zorg voor anderen kan ook bestaan uit het drinken van een kop koffie en een praatje maken met de alleenwonende buurman, een trap schilderen voor je neef. Ook wordt op provinciaal niveau een zorgnet opgezet, waarbij zorgverleners zich kunnen melden om anderen te helpen.

Geïnteresseerd in het plaatsen van een inzamelbak voor voedsel, mee te doen met het zorgplatform of om Tederland op een andere manier te ondersteunen – bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of donaties – kunnen contact opnemen met Tederland via m.germing@tederland.nl

0 Shares