Eigenzinnig kunstpodium in Zuid

Een locatie waar je kunst in een unieke vorm tegenkomt. Dat is de vinden bij Kunstverein. Het podium voor kunstenaars van allerlei pluimage die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn, en die daardoor de aandacht van een breder publiek mislopen.

Kunstverein is een Duits concept dat in 2009 naar Amsterdam werd gebracht door Maxine Kopsa en Krist Gruijthuijsen. Sinds 2019 staat de organisatie onder leiding van directeur Yana Foqué. “Kunstverein werd opgericht in Amsterdam, omdat destijds flink werd gesneden in de kunstbudgetten”, vertelt zij. ‘Ze wilden op een andere manier ervoor zorgen dat een kunstinstelling kan bestaan en bestaansrecht heeft. Kunstverein, een vereniging voor kunst letterlijk, is zo’n model.”

De organisatie heeft zich onlangs opnieuw in Zuid gevestigd. Na locaties in de Ruysdaelstraat en de Gerard Doustraat maakte Kunstverein een uitstapje naar het centrum van de stad om uiteindelijk toch weer terug te keren naar Zuid. Daar vond de organisatie een plekje in de Pieter Baststraat 35. “Op de hoek van het Museumplein, waar we een mooie connectie maken met andere kunstinstellingen.”

Kunstverein focust zich op hiaten in de kunstgeschiedenis, gaat Yana verder. “Kunstenaars die over het hoofd worden gezien, die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn. Veelzijdige kunstenaars ook, maar die slecht zijn te categoriseren en die daardoor moeilijk voet aan de grond krijgen en dus in het niets verdwijnen.” Zij maken werk dat niet wordt gezien, maar wel gezien moet worden. “Dat doen we door exposities te creëren, waarbij we zoeken naar een vorm die aansluit bij het werk dat we brengen.”

Een voorbeeld daarvan is de expositie A Museum for Everyone, waarbij Kunstverein een week de Amerikaanse kunstenaar Christopher D’Arcangelo onder de aandacht bracht. Yana: “Hij is vier jaar actief geweest, maar vrij jong gestorven. Hij werkte op dat moment aan een grote overzichtstentoonstelling, die er nooit is gekomen. Hij maakte belangrijk werk op het gebied van institutionele kritieken, die vroegen wat het eigenlijk betekent om een museum of kunstinstelling te zijn en waar kunst nu eigenlijk voor staat.”

De Amerikaan manifesteerde zich vaak op uitzonderlijke wijze. Zijn weduwe heeft heel lang niet toegestaan dat zijn werk werd geëxposeerd, maar heeft het inmiddels gedoneerd aan een kunstinstelling in New York. “Maar ja, daar kan natuurlijk niet iedereen zomaar even heen”, beseft Yana. “In samenwerking met Artists Space, een New Yorkse versie van Kunstverein, hebben we toestemming gekregen om het werk van D’Arcangelo in boekvorm uit te geven. Dat boek is aan het eind van de tentoonstelling begin oktober gepresenteerd.”

Het mooie van Kunstverein is dat het veel jongeren weet aan te trekken. “Op zich zijn we daar wel goed in. Ik denk dat dat mede te danken is aan het jonge team waarmee we werken. Daarnaast werken we met studenten van onder meer de Rietveld Academie als mediators, die bijvoorbeeld op TikTok – waar wij zelf geen account hebben – onze activiteiten in hun eigen bewoordingen promoten en een groot publiek weten te bereiken.”

Daarbij wil Kunstverein de toegang tot hun expositieruimte laagdrempelig houden. “Ik nodig ook iedereen uit om gewoon eens langs te komen en naar binnen te stappen. We hebben inmiddels ook vestigingen in Toronto, New York en Milaan, waardoor we ondergepresenteerde kunstenaars een internationaal platform kunnen bieden, waardoor mensen kunnen worden verrast.”

Meer informatie over Kunstverein is te vinden op de website: www.kunstverein.nl

0 Shares