Help kwetsbare jongeren op eigen benen te leren staan

Het huis uit, en dus een kamer zoeken. Elke jongere komt op een gegeven moment bij dat moment aan. Wil, zoals dat heet, op eigen benen staan. Maar niet voor elke jongere is dat even gemakkelijk. Een grote groep kwetsbare jongeren van 18 tot 23 jaar heeft daar extra hulp bij nodig. Zij zoeken een Kamer met Aandacht.

Na jarenlang gewerkt te hebben in de jeugdzorg, besloot Bianca van der Neut (49) dat de tijd rijp was om de problemen waar jongeren tegenaan lopen na hun jeugdzorgtraject, eens écht aan te gaan pakken. En met succes: in januari 2019 werd Kamers met Aandacht opgericht. Kamers met Aandacht is een initiatief dat de uitstroom van jongeren uit de jeugdzorg bevorderd door kamers te zoeken bij particulieren waar jongeren met ambulante begeleiding en een beetje informele steun de stap naar volwassenheid kunnen maken.

De stichting Kamers met Aandacht helpt kwetsbare jongeren daarmee op weg naar zelfstandigheid. Het is een nonprofitorganisatie die bemiddelt kamers bij particulieren, voor kwetsbare jongeren tussen de 18 en 23 jaar. De jongere heeft zijn eigen professionele begeleider waar hij of zij op terug kan vallen. De verhuurder biedt zijn nieuwe huisgenoot vooral informele steun. Het is voor veel jongeren een prettige een laagdrempelige manier om op eigen benen te leren staan.

De organisatie Kamers met Aandacht in in Amsterdam op zoek naar mer adressen waar jongeren tijdelijk terecht kunnen. Verhuurders worden vanuit de organisatie bijgestaan door Tessa (kinderpsycholoog) en Bianca (oprichter Kamers met Aandacht). Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe vaak je thuis bent. Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Er kunnen Kamers met Aandacht worden gerealiseerd bij gezinnen of alleenstaanden, maar ook in studentenhuizen, gastenverblijven of woongroepen. Ook als je zelf woonruimte huurt, kun je toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijt raakt.

Het is niet belangrijk hoe groot een kamer is. Ook is een eigen toilet of keuken niet noodzakelijk. Het belangrijkst is dat de kamer voor de jongere betaalbaar is. Een voorwaarde is daarom dat je huurprijs in ieder geval niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie (www. huurcommissie.nl). En in verband met de stabiliteit voor jongeren vragen wij van jou dat je de kamer voor minimaal een jaar verhuurt. Wil je een kamer verhuren zonder zelf aandacht te bieden? Geen probleem! Dan kunnen wij aandacht in de buurt organiseren samen met buurtgezinnen.nl.

Schenly en Helenus hebben sinds anderhalf jaar een jongere in huis. Niet te lang over nadenken, gewoon doen, vinden zij. “Ik ben zelf werkzaam in de jeugdhulpverlening. Het initiatief Kamers met Aandacht kende ik nog niet. Maar via via kwam Bianca op ons pad.”, vertelt Helenus. “Zij was heel zorgvuldig in de matching tussen ons en een potentiele jongere. We maakten kennis met twee kandidaten. Een heel schuchter meisje. Ze was nog niet klaar voor deze stap. Met de jongen die daarna kwam, hadden we meteen een klik. Allebei. Je zag het al aan de manier waarop hij zich vrij door ons huis bewoog, bij de eerste kennismaking. Dat is belangrijk. Want je gaat als huisgenoten een aantal voorzieningen met elkaar delen. Het moet goed voelen.”

“Onze huisgenoot gaat goeddeels zijn eigen gang. Overdag gaat hij naar zijn werk. Dat is ook een belangrijke voorwaarde bij dit traject: de jongere moet een dagbesteding hebben. Een keer per week eten we samen. Zelf gaan wij ook onze gang. Je hoeft er echt niet altijd te zijn. Het eerste weekend dat hij bij ons woonde, zouden wij een weekend weggaan. Dat hebben we niet afgezegd. We gaven de sleutel en we gingen. Dat is een heel goede beslissing geweest. Hij kreeg ons onvoorwaardelijke vertrouwen. En dat heeft de basis gelegd voor onze goede verstandhouding. Hij is nu anderhalf jaar bij ons. Het gaat goed met hem. Maar een keer zal hij op eigen benen moeten gaan staan. En dat moment komt eraan. Hij is nu aan het kijken naar woonruimte in Rotterdam. Hij heeft ons al gevraagd of wij af en toe bij hem komen buurten, als hij eenmaal eigen woonruimte heeft.”

De organisatie Kamers met Aandacht is in Amsterdam op zoek naar meer adressen waar jongeren tijdelijk terecht kunnen. Verhuurders worden vanuit de organisatie bijgestaan door Tessa (kinderpsycholoog) en Bianca (oprichter Kamers met Aandacht).

Voor meer informatie en ervaringsverhalen: www.kamersmetaandacht.nl

0 Shares