Oorzaak en gevolg
Elke oorzaak heeft een gevolg en als je dat gevolg wilt voorkomen, is het vaak handig om de oorzaak aan te pakken. Lijkt me logisch, maar die redenering wil er bij de beleidsbepalers in de Stopera maar niet in. Daar gaan ze liever aan de slag met het gevolg, en dat leidt er meestal toe dat het gevolg niet wordt weggenomen maar slechts verplaatst. Daarmee heb je inderdaad het probleem op de ene locatie laten verdwijnen, maar speelt die na enige tijd op een andere locatie weer op.
Neem de Wallen. Bewoners en ondernemers klagen steen en been over de enorme overlast. Het is niet aan mij – tenslotte woon ik er niet en dus kan ik er ook niet over oordelen – om te bepalen of die klachten terecht zijn. Maar ik weet wel dat de Rosse buurt van Amsterdam wordt overspoeld met (inter)nationale toeristen, die er doorgaans door overmatig alcoholgebruik – op zijn Amsterdams gezegd – een teringzooi van maken. Met weinig tot geen respect voor de sekswerkers en respectloos naar de bewoners toe is de overlast voor het overgrote deel aan deze groep toe te schrijven.
En daar is de lokale overheid medeschuldig aan, omdat te lang of eigenlijk nooit adequaat is ingesprongen op de problemen die er spelen, hoofdzakelijk ook omdat er niet wordt geluisterd naar de bewoners en ondernemers (inclusief sekswerkers).
Die sekswerkers zijn het probleem niet, en ook hun klanten niet. Al sinds de 15de eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, wordt er in dit oudste deel van Amsterdam op de meest uiteenlopende manieren prostitutie bedreven. Kijk op Wikipedia en de eerste alinea bij de beschrijving over De Wallen eindigt met: ‘het is een van de belangrijkste toeristische attracties van Amsterdam’. Daar begint het echte probleem.
Een erotisch centrum is niet de op- lossing. Nog even los van het feit dat geen enkel stadsdeel – bewoners noch ondernemers – op zo’n centrum zit te wachten, wordt hiermee niet de oorzaak van de overlast op de Wallen weggenomen. En ik vraag me serieus af of een erotisch centrum de oplossing is om uitbuiting van sekswerkers en vrouwenhandel tegen te gaan. De overheid blinkt niet bepaald uit in de uitvoering van zijn controlerende taak, al is dit op zich weer een ander verhaal.
Tijdens een bijeenkomst in Zuid – dat werd opgezadeld met twee mogelijke locaties waar een erotisch centrum zou kunnen komen – opperde iemand om het geld dat gemoeid is met de bouw van een erotisch centrum, misschien beter in handhaving op de Wallen kan worden gestoken. De bouw van zo’n erotisch centrum, waar dan ook in de stad, gaat waarschijnlijk in de miljoenen lopen en Amsterdam kennende zal dit bedrag gedurende de bouw worden verdubbeld of verdrievoudigd. Steek dat geld in het leefbaar maken van de Wallen door te handhaven op openbare orde… door regels in te stellen en te controleren of die worden nageleefd en door te handhaven.
Maar ja, het lijkt wel alsof handhaven een vies (en verboden) woord is in de Stopera.
Nol de Vries