Proef dit weekend orange wine bij Wine&Roses
Meestal worden wijnen gegroepeerd op kleur: rood, wit, rosé en meer recentelijk: oranje. Hoewel orange wine een rage is, heeft het diepe wortels in oude wijnbereiding met een rijke geschiedenis in Georgië, Noord-Italië en Slovenië. Het eerste dat duidelijk moet zijn, is dat het niets met de citrusvrucht te maken heeft. Oranje verwijst naar de kleur die het resultaat is van deze specifieke stijl van wijnmaken. Net zoals er een groot spectrum aan tinten, aroma’s en smaken is van zowel rode als witte wijnen, is er een even groot spectrum met orange wines. Vaak ook wel skin contact wines genoemd, deze zijn niet alleen het midden tussen wit en rood, maar eerder hun eigen unieke stijl. Met hun gedurfde en complexe persoonlijkheden zijn deze wijnen zeker de moeite waard om te leren kennen. Als het gaat om orange wine, zitten de witte druiven die worden gebruikt in hun schil terwijl ze gisten. Dit leidt tot zijn kenmerkende amberkleurige tint. Naast zijn unieke kleur staan orange wine bekend om tonen van citrus, jackfruit en een uitgesproken nootachtigheid. De beste voorbeelden van deze witte wijnen, gemaakt met rode technieken, zijn opvallend en prachtig. De term ‘orange wine’ was twintig jaar geleden nog onbekend, maar de stijl en de technieken voor het maken van de wijnen gaan duizenden jaren terug. De oorsprong van deze stijl gaat helemaal terug tot de uitvinding van wijn in Georgië. Al in 6000 voor Christus vulden oude wijnmakers in Georgië met bijenwas omzoomde amforen genaamd qvevri met gebroken druiven, ze dicht te verzegelen en ze ondergronds te begraven om te gisten. Terwijl oude tradities tegenwoordig herleven, wordt orange wine uit Georgië ontkurkt, gerijpt in amfora. Naast de Georgische wijn kunt u nog drie andere orange wines proeven, geproduceerd in Duitsland, Frankrijk en Italië.
U bent van harte welkom om deze spannende wijnen te komen ontdekken op zaterdag 1 oktober van 15 tot 18 uur.
Wine&Roses, van Woustraat 163.