Stadsbiotoop in Zuidas met bioscoop, bowlingbaan, horeca, woningen en kantoren

Gemeente Amsterdam heeft ‘De Puls’ van VORM Ontwikkeling geselecteerd als winnend concept in de selectieprocedure voor een nieuw gebouw op het braakliggende terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert  in Zuidas. Het gebouw combineert betaalbaar wonen en werken met openbare voorzieningen waaronder een bioscoop en bowlingbaan. Amsterdam heeft hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de middenhuurwoningen, circulariteit, duurzaamheid, stadsnatuur, mobiliteit en openbare voorzieningen. Het winnende concept voldoet aan deze eisen. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt. De oplevering van het complex is gepland in 2023.

David van Traa, directeur Zuidas: ‘Zuidas wordt steeds meer een levendige Amsterdamse stadswijk waar ook in de avond en in het weekend wat te beleven valt. Dit innovatieve en circulaire gebouw is klaar voor de toekomst en met alle openbare voorzieningen een aanwinst voor Zuidas’.

Hans Meurs, Algemeen directeur VORM: ‘In De Puls komen diversiteit, betaalbaar wonen, werken en leisure bij elkaar, wat uniek is voor de Zuidas. We verbinden ze door het creëren van ‘common ground’, een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt’.

Betaalbaar wonen, werken en leisure
De vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam is groter dan ooit. Daarom is het grootste deel van de te bouwen woningen, ruim 150, middeldure huur. Daarnaast beschikt het pand over kantoorvloeren. Alle voorzieningen die het complex te bieden heeft, zoals horecaconcepten, bowling en bioscoop, zijn binnen handbereik van de bewoners en gebruikers van De Puls en iedereen die een bezoek wil brengen aan de Zuidas.

Duurzame stadsbiotoop met optimaal oog voor de toekomst
De Puls is een duurzame stadsbiotoop aan de Zuidas. Hoe hoger je komt hoe meer het accent verschuift van mens naar plant en dier. Op de begane grond legt de gemeente een park aan en tussen de torens komt een groene daktuin. Het gebouw is volledig zelfvoorzienend en energieneutraal. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Het hele gebouw is een bron van energie. Hoogwaardige energiestromen uit de ene toren voeden de andere waardoor er geen energie verloren gaat. Het mobiliteitsplan zet in op maximaal gebruik van openbaar vervoer, elektrische deelauto’s, (elektrisch) fiets- en voet-verkeer en een parkeergarage die alleen toegankelijk is voor elektrische deelauto’s.

De winnende partij is VORM Ontwikkeling. MVSA Architects en VMX Architects zijn de architecten die het ontwerp hebben gemaakt. De komende tijd wordt gewerkt aan het voorlopig en definitief ontwerp. De bouw van het complex start naar verwachting in 2021.

0 Shares