Voltallige stadsdeelcommissie Zuid roept op om energietoeslag te doneren als Amsterdammers die niet nodig hebben
Op initiatief van GroenLinks slaan alle partijen uit de stadsdeelcommissie (VVD, D66, PvdA, CDA, BIJ1 en 50PLUS) de handen ineen voor een gezamenlijke oproep tot barmhartigheid in Stadsdeel Zuid. De partijen uit de stadsdeelcommissie roepen bewoners die de energiecompensatie niet nodig hebben, op om hun compensatie te doneren. Zij sluiten met deze oproep aan bij de actie 190euro.nl van het Amsterdamse collectief Wees Warmhartig. En hopen meer bewustwording te creëren over het feit dat ook in Amsterdam-Zuid veel mensen leven die het financieel zwaar hebben en voor wie een extra steuntje meer dan welkom is.
Energiecompensatie
Bijna iedereen in Amsterdam krijgt in november en december 190 euro energiecompensatie. Voor velen is dit de zeer welkome steun in de rug om het hoofd boven water te houden in deze tijden van sterk stijgende kosten, terwijl bewoners met bijvoorbeeld een vast energiecontract of zeer vermogende huishoudens het geld wellicht een betere bestemming toewensen.
Armoede in Amsterdam-Zuid
Over Amsterdam-Zuid heerst het beeld dat iedereen welgesteld is. Maar naast de welgestelde bewoners leven er in stadsdeel Zuid ook veel mensen in armoede en is verborgen armoede een serieus groot probleem. Met de oproep hopen de politieke partijen het stigma te doorbreken en medebewoners bewust te maken van de verschillen. Dit is hét moment om naar elkaar om te kijken en bewoners te helpen die het echt nodig hebben.
Doneren
Bewoners hebben de mogelijkheid om te doneren via 190euro.nl of bij een (lokaal) goed doel naar keuze. Op social media laten de verschillende partijen weten welke lokale organisatie hun steun verdient.
Hulp nodig?
De partijen hopen dat burgers die momenteel in zwaar weer verkeren om hulp vragen. In Amsterdam zijn de Buurtteams dé plek voor alle bewoners om aan te kloppen bij beginnende geld- of andere zorgen. Zij bieden onder andere ondersteuning bij de aanvraag van betalingsregelingen en kennen het sociale aanbod in de buurt, waarnaar ze bewoners kunnen doorverwijzen.
Foto: Sanne Couprie