Vrijwilligers gezocht met hart voor Vondelpark
Sommigen noemen het ‘Het Central Park van Amsterdam’, anderen het ‘meest gezellig stadsbos van de wereld’. We hebben het hier over het Vondelpark, het bekendste park van Nederland dat jaarlijks om en nabij de tien miljoen bezoekers binnen zijn hekken heeft.
Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar verdeeld over twaalf maanden weet het park toch een aardige hoeveelheid mensen naar zich toe te trekken. Een hoogtepunt is natuurlijk Koningsdag, als het fietspad tussen de ingang aan de Amstelveenseweg en de brug van de Eerste Constantijn Huygensstraat aan weerskanten wordt bevolkt door een kindervrijmarkt en een file van mensen zich richting centrum en de andere kant op probeert te bewegen.
Daarnaast wordt het park regelmatig bezocht tijdens andere evenementen, zoals bij de Uitmarkt, tijdens de Gay Pride en zijn er vaak optredens in het openluchttheater. Trimmers, vriendengroepen die een balletje trappen en fitnessgroepen, maar ook recreanten die op een van de grasvelden neerstrijken om van de zon te genieten, studenten die er studeren, ouderen die er een krantje of een boek lezen. Er wordt getennist, gegeten en gedronken.
Misschien wat leuke cijfers (bron Amsterdam.nl): Het Vondelpark beslaat een kleine 47 hectare (470.000 m2) en kent onder andere 16 ha aan gras en bermen, 0,2 ha aan rozenstruiken, 8 ha aan water, 10 ha aan ‘verhard’ (speelplaatsen, wegen) en 11 ha aan bosplantsoen. Het park is 2 km lang (vanaf de Amstelveenseweg tot aan de Stadhouderskade). Een klein rondje over het asfaltpad (Amstelveenseweg tot de Koninginneweg, langs de waterspeeltuin en weer terug) is ook 2 km. Het grootste rondje, voor het Paviljoen langs en helemaal naar de Amstelveenseweg, is ruim 3 km lang.
Er staan ruim 4700 bomen in het park, verdeeld over ongeveer 150 verschillende soorten. Hiervan staan er verschillende op de lijst van monumentale bomen in Oud-Zuid. De miljoenen bezoekers moeten het park overigens delen met de vaste bewoners in de vorm van egel, (ruige) dwergvleermuis, laatvlieger, huis- en bosmuis, eekhoorn, merel, winterkoning, zanglijster, heggenmus, huismus, houtduif, specht en de pimpel- en koolmees, halsbandparkieten, groene en bruine kikker, kleine watersalamander en de pad. De wateren in het Vondelpark herbergen ongeveer 12 vissoorten: aal, brasem, kroeskarper, giebel, karper, vetje, blankvoorn, zeelt, bruine dwergmeerval, snoek, driedoornige stekelbaars en baars.
Stichting Hart voor het Vondelpark stelt zich ten doel om bij te dragen aan het beheer en het behoud van het Vondelpark, dat in 1996 de status van rijksmonument kreeg. In 2016 werd het Vondelpark Informatie Punt opgericht (VIP) opgericht. Vanuit het VIP geven vrijwilligers informatie over het park en haar activiteiten. Lijkt jou het ook leuk om vanuit deze levendig plek waar cultuur, natuur en mensen samenkomen gastheer of gastvrouw te zijn mail dan naar: secretariaat@vondelpark.com of kijk bij www.vondelpark.com.