Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 t/m 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Deze week wordt extra aandacht gevraagd voor kinderen en jongeren die opgroeien met zorg. Bijvoorbeeld omdat ze een ouder hebben met een chronische ziekte, of een broertje of zusje met een beperking. Ook kan er sprake zijn van psychische problemen of een verslaving. Tessa Rademaker (Markant) vertelt: “Het gaat om 1 op de 4 kinderen en jongeren. Dus grote kans dat je kinderen of jongeren kent die hiermee te maken hebben.” Haar tip: “Geef ze extra aandacht! Door het gesprek aan te gaan, geef je hen de kans om hun zorgen te delen. Dat jij er bent en luistert, kan al opluchten.”

Straatactie

Op 1 en 2 juni gaat Markant samen met jeugd- en jongerenwerkers de straat op om met jongeren in gesprek te gaan over opgroeien met zorg. Bij een ijscokar worden jongeren met een ijsje verleid tot een gesprek. Rademaker: “We hopen op die manier veel jongeren te bereiken die opgroeien met zorg. Hen nodigen we uit voor een speciale ‘En nu jij!´ – filmmiddag in bioscoop Cinecenter op 25 juni. Daar kunnen ze andere jonge mantelzorgers ontmoeten en gaan we samen een film kijken.”

Online bijeenkomst voor ouders: ‘Opgroeien met zorg of ziekte in het gezin’

In deze online bijeenkomst komen ouders/verzorgers meer te weten over hoe kinderen en jongeren zorg en ziekte in het gezin kunnen ervaren. En zij krijgen tips hoe zij hiermee kunnen omgaan. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Ouder- en Kindteams Amsterdam.

Wanneer: woensdag 1 juni van 10.00 tot 11.30 uur

Waar: via Teams

Meer informatie en aanmelden via www.markant.org/agenda

Nieuw onderzoek: Opgroeien met zorg leidt tot lagere kwaliteit van leven bij basisschoolkinderen

In 2021 heeft het expertisecentrum van Markant onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven van jonge mantelzorgers in het basisonderwijs. Naar jonge mantelzorgers in het voortgezet onderwijs was al eerder onderzoek gedaan. Van kinderen in de leeftijd van het basisonderwijs was echter nog weinig bekend over de impact van opgroeien met zorg op hun leven. Onderzoeker Elsemieke Koole nam vragenlijsten en interviews af bij leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op basis hiervan concludeert zij dat de kwaliteit van leven van jonge mantelzorgers lager is dan van leeftijdsgenoten die niet opgroeien met een ziek gezinslid.

Het grootste verschil is te zien bij jonge mantelzorgers die opgroeien met een zieke ouder. Uit de interviews met leerkrachten blijkt verder dat leerkrachten in het basisonderwijs niet tot nauwelijks op de hoogte zijn van de term jonge mantelzorgers en de eventuele gevolgen van het opgroeien met zorg. Markant start daarom in het schooljaar 2022/2023 met een pilot op Amsterdamse basisscholen met workshops voor leerlingen en voorlichting voor docenten.
Tessa Rademaker (Markant): “Op scholen voor voortgezet onderwijs en mbo verzorgen we al regelmatig workshops. Dit onderzoek motiveert ons om ook voor de jongere mantelzorgers extra aandacht te vragen.” De samenvatting van het onderzoek vindt u hier: https://www.markant.org/nieuw-onderzoek-opgroeien-met-zorg-leidt-tot-lagere-kwaliteit-van-leven-bij-basisschoolkinderen/

 

0 Shares