Ruim 100.000 kinderen zijn slachtoffer van mishandeling
Het is de Week tegen Kindermishandeling. Naar schatting zijn in Nederland elk jaar bijna 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling gaat niet alleen over lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling in een afhankelijkheidsrelatie die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook verwaarlozing valt hier bijvoorbeeld onder. De gevolgen van kindermishandeling zijn dus niet altijd alleen zichtbaar letsel, zoals blauwe plekken of brandwonden. Kindermishandeling kan ook geestelijke schade veroorzaken.
Meestal vertellen mishandelde kinderen niet uit zichzelf over hun situatie. Voor hen is het daarom van groot belang dat mensen in hun omgeving de eventuele onveilige situatie opmerken én er iets mee doen. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op signalen.
Signalen
Bij kinderen die te maken hebben met een onveilige situatie, kunnen de volgende signalen merkbaar zijn.
* Het kind is heel stil of juist heel druk.
* Het kind heeft weinig of geen vriendjes.
* Het kind heeft leer- en concentratieproblemen op school.
* Het kind heeft last van lichamelijke klachten.
Wat kun je doen? Overleg bij zorgen om de veiligheid van een kind met een familielid, vriend of collega over de situatie. Weeg de aard, ernst en de risico’s af. Schakel hulp in, vraag advies of doe een melding bij Veilig Thuis.
Contactgegevens Veilig Thuis Bel met 0800-2000 voor gratis advies en/of het doen van een melding. Of kijk voor meer informatie en de mogelijkheid om te chatten met medewerkers van Veilig Thuis op www.020veiligthuis.nl.