Bij letselschade geen verschil tussen ‘ zwart’ en ‘wit’?

Het is een wat beladen onderwerp voor velen: zwart werken. Beladen omdat het eigenlijk niet mag, het toch veel gebeurt en velen op hun eigen manier daar ook wel van profiteren. Moet een verzekeraar bij letsel door een ongeluk opdraaien voor ‘zwarte’ inkomsten die zijn misgelopen?

Net als iedere andere ochtend vertrok Willem rond 7 uur op de fiets om naar zijn werk te gaan in de bouw. Willem was timmerman voor een grote aannemer. Op weg naar de bouwplaats werd hij aangereden door een auto die hem niet had gezien. Willem hield er een complexe schouderbreuk aan over. Het herstel daarvan verliep moeizaam en Willem was een tijd niet in staat om te werken. Hij schakelde Van Dort Letselschade in om hem bij te staan bij het verhalen van zijn schade.

Gelukkig werd zijn salaris door zijn werkgever in die periode doorbetaald. Normaliter kluste Willem in de avonden en weekenden echter ook behoorlijk bij als timmerman, waarvoor hij zeg maar ‘onder de tafel’ of ‘zwart’ werd betaald. Met dat extra geld kon hij met zijn gezin behoorlijk ruimer leven. Door zijn letsel viel dat weg en liep hij die inkomsten mis. De verzekeraar van degene die de aanrijding had veroorzaakt, had bevestigd dat hij de schade van Willem zou vergoeden. In de schadeclaim nam Van Dort Letselschade ook de niet officiële inkomsten mee. De hoogste Nederlandse rechter heeft namelijk al in 2000 bepaald dat die zwarte inkomsten ook moeten worden vergoed, mits en voor zover die zijn aangetoond. Er wordt dan wel een aftrek toegepast ‘alsof’ er belasting over de inkomsten zou zijn betaald. Willem kon met een aantal verklaringen aantonen dat hij meerdere vaste opdrachtgevers had die hem onder de tafel geld betaalden, waarmee hij gemiddeld € 1.000,- per maand bijverdiende. De verzekeraar weigerde in eerste instantie deze inkomsten te vergoeden, omdat ‘zwart werken’ verboden is. Onderdeel van de schadeclaim was echter ook een vergoeding voor de klushulp die Willem had ingehuurd omdat hij door zijn letsel een aantal onderhoudswerkzaamheden thuis niet zelf kon doen. Willem had een offerte van een klusbedrijf ingediend, maar die vond de verzekeraar veel te duur. Willem huurde vervolgens een zwart betaalde hulp in. Dat was natuurlijk veel goedkoper en dat werd door de verzekeraar graag aanvaard. Wel hypocriet om dan de zwarte verdiensten van Willem niet te vergoeden, stelde Van Dort Letselschade. U begrijpt: Willem kreeg uiteindelijk ook die schade vergoed, niet voor het volle bedrag, maar wel voor het merendeel.

Van Dort Letselschade treedt op voor slachtoffers van letselschade. In deze zaak heeft Van Dort Letselschade ervoor gezorgd dat niet alleen de ‘witte’ inkomsten maar ook de ‘zwarte’ inkomsten die Willem door zijn letsel misliep zijn vergoed. Van Dort geeft de strijd met de verzekeraar niet zomaar op.

0 Shares