Driedimensionaal kunstenaar, maar dan met de naaimachine

Als beeldend kunstenaar maakte Irini Schrijer rond haar 55ste een carrièreswitch, omdat ze besefte dat ze het financieel en het fysiek zware beeldhouwen niet in lengte van dagen zou kunnen volhouden. Dus kroop ze achter de naaimachine en daar zit ze nu al zo’n twintig jaar fulltime met plezier als kleermaakster met stof te werken. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken.”

Ze is eigenlijk coupeuse, zegt ze dan over haar ‘tweede carrière, maar vindt kleermaakster leuker klinken. “Het is een beetje geleidelijk ontstaan. Het is als kunstenaar sowieso niet makkelijk geld verdienen, al is dat ook afhankelijk van wat je maakt. Ik dacht destijds: Dit wordt het niet als ik ouder word en mezelf wil voorzien. Ik heb toen de overstap kunnen maken. In het begin was het wel lastig om genoeg geld te verdienen. Mijn moeder was naaister, daar heb ik veel van meegekregen, maar ik ben autodidact en heb gaandeweg zelf veel geleerd, mede door andere kleermakers. Zij leerden mij de kneepjes van het vak.” Inmiddels is ze 74 jaar oud en zit ze al jaren in de AOW. “Daarom heb ik destijds ook de switch gemaakt. Ik wilde niet in een uitkering belanden en met alleen AOW red je het moeilijk. Ik ben altijd al zelfstandige geweest en bouwde geen pensioen op. Dit werk is fysiek langer vol te houden. Beeldhouwen met zwaardere materialen zou ik nu niet meer kunnen.”

In de beginperiode werkte ze alleen voor familie, vrienden en kennissen, maar ze ging daarbij al snel op Marktplaats adverteren. “En dat heeft vanaf dag 1 goed gewerkt voor mij. Ik werk alleen in opdracht en inmiddels komt zeker 80 procent van mijn opdrachten via Marktplaats. De klant heeft een vraag en samen zoeken we dan naar de vorm. In principe kan ik alles wel maken en vermaken.”

De Toppers

Haar werk is dan ook heel divers, vervolgt Irini, die haar hand niet omdraait voor welk kledingstuk dan ook; broeken, jassen, jurken en overhemden. En dat in het spectrum van casual tot feestelijk. “Een topopdracht was die voor de Toppers hun grote concert in de Arena. Dat is wel een tijdje geleden hoor, in het laatste jaar dat Gordon er nog bij was. Een giga opdracht en nog spannend ook. Want de heren moesten ieder nog eens drie verschillende pakken hebben. Ik heb er toen ook wel een collega bijgenomen.” Enerzijds dacht ze met deze opdracht een stap in de entertainmentwereld te hebben, maar tegelijkertijd vroeg ze zich af of ze dat wel wilde; de stress en druk die het met zich meenam. Daar zat ze eigenlijk niet echt op te wachten. “En nu wil ik zeker niet meer van die moeilijke dingen.”

Natuurlijk, kleding maken vindt ze nog steeds leuk. Vooral het creatieve ervan. Van een plat vlak een driedimensionale vorm creëren en werken met fijn materiaal. Irini: “Met stof werken is heel prettig en er dan iets moois van maken, blijft leuk om te doen. Het leukste is dat je mensen blij kunt maken met hetgeen je creëert. Ze komen met een wens en die kun jij waarmaken voor ze. Het is wel altijd weer even spannend als een klant komt passen. Er is meestal iets wat moet worden gewijzigd. Maar als het dan eenmaal klaar is, ben ik helemaal happy als het goed gelukt is”.

Creativiteit

Geleidelijk aan is haar vaste klantenbestand gegroeid, dankzij haar advertentie op Marktplaats, mond-tot-mondreclame en de website van de ambachten in De Pijp. “Mensen denken vaak dat ik ontwerper ben, maar nee. Ik ben ook geen stylist. Ik heb er wel ervaring mee opgedaan door voor beginnend ontwerpers te werken. Het is een moeilijke business. Groot probleem is de afzetmarkt. Hoe raak je je eigen creaties kwijt en ik zag hoe moeizaam dat is. Maar dat is niet wat ik wilde. ”

En nee, het zijn niet alleen dames die bij haar langskomen. “Dat idee had ik toen ik begon, maar dat is zeker niet het geval. Ik heb zelfs heel veel mannen die komen voor een broek, hemd, jas of colbert. Zakelijke kostuums maak ik niet, daarvoor heb je al zo veel keus in Amsterdam. Alleen casual pakken of als de klant het van een aparte of leuke stof wil die nergens te krijgen is, dan doe ik het nog. Verder heeft iedereen wel lievelingskleding, die lekker zit en dat ze graag willen laten namaken in een andere stof of een andere kleur. Ik heb bijvoorbeeld een klant, die wel vijf keer dezelfde broek wilde en steeds in een andere kleur.”

Behoeften en wensen

Dan: “Mensen weten wel wat ze willen. Ik heb ook veel klanten met speciale behoeften en wensen. Die bijvoorbeeld alleen kleding van nylon willen of lak. Dat maak ik ook. Ik had een klant in mijn bestand die alles van zijde wilde, van onderhemd tot overhemd en lakens aan toe. Maar ook klanten die door een fysiek probleem speciale en aangepaste kleding nodig hebben. Of een klant met een smal bovenlichaam en breed onderlichaam, die valt buiten de standaardmaten. Zie daarvoor maar eens een winkel te vinden. Die komen bij mij terecht. Zelf ben ik ook van een maatje meer en weet er alles van. Ik kan gekochte kleding passend maken en doe tevens herstelwerk. Maar de hoofdmoot is toch wel kleding maken naar wens van de klant.”

Als ambachtelijk kledingmaker werd ze lid van de Vereniging Ambachten Made in De Pijp, waar ze momenteel ook in het bestuur zit. “Ik was aanvankelijk helemaal niet bezig met het feit dat ik een ambacht beoefen. Werken met je handen staat tegenwoordig zo vaak ter discussie. Maar voor mij is het zo vanzelfsprekend om met mijn handen iets te creëren. De vereniging met al haar activiteiten geeft me een soort dorpsgevoel en maakt me meer betrokken bij alles wat er in de buurt gebeurt. En het heeft me vooral veel bewuster gemaakt van de plaatselijke politiek door onze inzet voor het behoud van betaalbare ambachtelijke bedrijfsruimten”.

Modeatelier Remade

Irini Schrijer

Mesdagstraat 32hs

Tel: 06 36095915

irinischrijer@upcmail.nl

www.ambachten-depijp.nl

Bezoek op afspraak

 

Foto: Lex Banning

0 Shares