Herdenking bij monument Rozenoord

Update 30-4-2024

Vandaag heeft het 4&5 mei comité Rivierenbuurt laten weten dat zij geconfronteerd worden met een langdurige afsluiting van de Amsteldijk tussen de Zuidelijke Wandelweg en de Rozenoordbrug voor alle verkeer inclusief voetgangers. Zij hebben daarom moeten besluiten om de stille tocht dit jaar niet te lopen.

De herdenking bij het monument zal wel doorgang vinden.
• Voor mensen zonder eigen vervoer en die minder mobiel zijn rijden er extra pendeldiensten vanaf de Gaaspstraat via de omleidingsroute Z (leveranciers Zorgvlied), via de Rijnstraat, Pr. Kennedylaan, Rai, Europaboulevard, langs de molen en terug langs de Amstel. De pendelbusjes zullen vanaf 18.30 tot 19.00 uur rijden.
• Bovenstaande route geldt ook voor de overige deelnemers die zelfstandig met de auto naar de herdenking komen waarbij er onder de Rozenoordbrug aan de taludzijde beperkte parkeerruimte is.
• Voor de voetgangers geldt een wat langere route die loopt via de Zuidelijke Wandelweg Gaasterlandpad, langs de synagoge naar het Rozenoordpad (dus rondom Zorgvlied).
• Voor de fietsers geldt de omleiding via de Zuidelijke Wandelweg richting de Rai, langs motel One en het Rozenoordpad naar de Amstel.

Stille tocht en herdenking bij monument Rozenoord

Het 4&5 mei comité Rivierenbuurt organiseert op 4 mei de jaarlijkse Rozentocht. Vanaf het KinderMonument aan de Gaaspstraat, bij buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam Zuid, leidt de tocht naar de gedenkplaats Rozenoord aan de Amsteldijk 291 – de tocht gaat niet door, zie bovenstaande update!

Vlakbij deze plek werden, op het terrein van de voormalige kwekerij Rozenoord aan het eind van de oorlog meer dan honderd mannen gefusilleerd. Zij waren -veelal vanwege hun verzetsdaden geïnterneerd in de Amsterdamse gevangenissen. Bij het monument zijn plaquettes geplaatst met daarop de namen en geboortedata van de gevallenen en hun fusilladedatum.

Voor ouderen en gehandicapten is vervoer beschikbaar (vertrek vanaf de speeltuin om 18:50 uur). Na afloop wordt u met het busje weer teruggebracht naar de speeltuin. Ook is na afloop iedereen van harte welkom voor een drankje in het speeltuingebouw aan de Gaaspstraat.

Bloemen en kransen kunnen tussen 12:00 en 14:00 uur worden bezorgd in het speeltuingebouw.

Meer informatie en achtergronden over deze bijzondere herdenkingsplek is te vinden op de website: www.kindermonument.org

Programma

18:30 uur: Ontvangst in speeltuingebouw Gaaspstraat 8 (achter de Rijnstraat).

18:50 uur: Start Stille Tocht – de tocht gaat niet door – zie bovenstaande update! 

19:30 uur: Herdenking met toespraken en zang.

20:00 uur Twee minuten stilte.

20:02 uur: Wilhelmus.

20:05 uur: Bloem- en kranslegging.

De stichting Kindermonument is op zoek naar nieuwe bestuursleden voor de stichting en het daarmee verbonden 4 en 5 comité Rivierenbuurt.

 

0 Shares