Gezond schoonmaken

In het voorjaar hebben veel mensen behoefte om hun huis eens goed schoon te maken en op te ruimen. Een frisse start van het nieuwe seizoen. Een opgeruimd huis draagt bij aan een opgeruimd hoofd. Orde helpt je om je gedachten op een rijtje te krijgen en vermindert stress. En heel praktisch: het voorkomt veel gezoek als je (weer) weet waar je zaken hebt opgeborgen. Geen gestress meer omdat je je sleutels niet kan vinden of je leesbril kwijt is. Nog een voordeel: een net en geordend huis is ook veel sneller schoon. Een lege vloer of aanrecht zijn makkelijk af te nemen, en je pakt sneller de stofzuiger als je niet eerst nog alle spullen uit de kamer moet opbergen. Hierdoor wordt het bijhouden een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend. En heb je voor langere tijd plezier van die grote schoonmaak.

Maar hoe begin je? Als je de schoonmaak echt groots wil aanpakken kan je er tegenop zien en is de kans groot dat je het voor je uit schuift. Er zijn verschillende methoden die je hierbij over de drempel kunnen helpen. Kies voor een aanpak waarbij je per ruimte of onderdeel aan de slag gaat. Begin bijvoorbeeld eerst bij de badkamer, daarna de slaapkamer etc. Het hele huis hoeft natuurlijk ook niet in één keer klaar te zijn. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo pleit voor een andere aanpak, namelijk per categorie: sorteer je kleding, dan je boeken, administratie etc. Daarbij is haar advies om veel zaken weg te doen. Stel bij alles de vraag: word ik hier blij van? Als het antwoord op deze vraag niet volmondig Ja is, neem er dan afscheid van. En dingen die jij niet meer wil, kunnen natuurlijk voor een ander nog van waarde zijn. Gooi goede spullen of kleren dus niet bij het vuilnis maar breng het naar de kringloopwinkel. Of maak het jezelf nog makkelijker en laat de spullen gratis bij je ophalen: diverse kringlooporganisaties bieden deze mogelijkheid. Het idee dat je iemand anders een plezier kan doen met jouw spullen kan je helpen om er makkelijker afstand van te doen. Daarbij is hergebruik van spullen een duurzamere manier dan alles nieuw te produceren.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Nu we het toch over duurzaamheid hebben… bij het grondig schoonmaken van je huis gaat er vaak een ruime hoeveelheid allesreiniger, schuurmiddel en ontkalker doorheen. Het ruikt daarna heerlijk fris maar het is niet de meest milieuvriendelijke manier. Als je de bijbehorende plastic verpakkingen en kosten van al die schoonmaakartikelen wil besparen, kan je in heel veel gevallen kiezen voor natuurlijke, voordelige alternatieven. Zo is natuurazijn uitermate geschikt voor een groot aantal schoonmaakklussen. Heel goedkoop en het ontkalkt en ontvet waardoor het aantal toepassingen enorm is. Zo kan je de waterkoker of strijkijzer er mee ontkalken, laat je al het chroom of rvs in de badkamer en keuken er mee glanzen en kan je de ramen en glazen er streeploos schoon mee krijgen. En in combinatie met bijvoorbeeld baking soda is het een wondermiddel: hiermee krijg je aangekoekte pannen en ovens schoon of reinig je de wc-pot. Je zou het niet meteen verwachten maar azijn is ook een natuurlijke wasverzachter. Het laat geen geur achter in je wasgoed maar maakt het wel zachter en minder statisch. Daarbij is het effectief tegen de geur van zweet. Een bijkomend voordeel is dat de wasmachine tegelijkertijd ontkalkt wordt. En als je onaangename geuren in huis wil neutraliseren, laat dan een pannetje water met azijn op het fornuis zachtjes koken zonder deksel. Je kan er ook nog wat schijfjes citroen aan toevoegen. Het eerder genoemde baking soda (ook wel bicarbonaat of zuiveringszout) werkt overigens ook goed tegen muffe geuren: sprenkel dit bijvoorbeeld over een vloerkleed of bankstel, laat een paar uur intrekken en zuig daarna grondig met de stofzuiger.

Zin gekregen in een opgeruimd huis? Ga zelf aan de slag of plaats een aanvraag bij Beep for Help, zij nemen je het werk graag uit handen. Kijk op www.beepforhelp.nl

 

 

0 Shares