Herdenkingen 4 mei

Op 4 mei vinden er ook dit jaar herdenkingen plaats, maar vanwege het coronavirus in een andere vorm dan voorgaande jaren.

Een overzicht van een aantal aangepaste herdenkingen in Amsterdam Zuid:

De Sportherdenking bij het Olympisch Stadion zal vervangen worden door een film, voor meer informatie kijk op www.olympischstadion.nl/nl/nationale-sportherdenking

De  herdenking aan de Amstelveenseweg  zal vervangen worden door een film, zie hiervoor Youtube of Facebook.

In plaats van de herdenking bij Monument Rozenoord is er een speciale Rozenoord herdenkingskrant gemaakt, deze is te downloaden viawww.monument-rozenoord.nl/onthulling-2018/  Tevens zal de organisatie op 3 mei en 4 mei op de locatie van het monument een grote banner plaatsen met de namen van de slachtoffers en ook zullen zij bloemen leggen. Omdat de Stille Tocht dit jaar geen publiekelijk karakter kan hebben, zal deze door een afvaardiging van het bestuur van de stichting Kindermonument worden gelopen om vervolgens bij het monument twee minuten stilte in acht te nemen. Aangezien de herdenking niet gezamenlijk zal kunnen plaatsvinden wil de organisatie belangstellenden vragen om de slachtoffers op 4 mei gedurende de dag op eigen gelegenheid te herdenken bij het monument. Neem daarbij de geldende coronamaatregels in acht.

De herdenking aan de Apollolaan is afgelast.

 

Alternatief programma 4 en 5 mei

Door de maatregelen voor de aanpak van het coronavirus zijn bijeenkomsten tot 1 juni niet mogelijk. Dit houdt in dat onder meer dodenherdenkingen, herdenkingsconcerten, vrijheidsmaaltijden en bevrijdingsfestivals niet kunnen doorgaan in de vorm zoals we gewend zijn. Het Amsterdam 4 en 5 mei comité werkt daarom aan een alternatief programma voor 4 en 5 mei.

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei zal dit jaar vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn. Wel zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de Dam de traditionele kranslegging bij het Nationaal Monument uitvoeren. Daarna volgt het taptoe-signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Uniek is de toespraak die de koning daaropvolgend zal houden.

Taptoe-signaal

Amsterdammers worden opgeroepen om dit jaar om één minuut voor acht het taptoe-signaal te musiceren en erna twee minuten stilte in acht te nemen. Doordat dit muzikale en herkenbare signaal door de hele stad te horen is, worden de daaropvolgende twee minuten stilte in de hele stad gemarkeerd. Professionele en amateurmuzikanten op uiteenlopende instrumenten worden opgeroepen hieraan deel te nemen, met de ramen open of op hun balkon. Het comité gaat hiervoor actief oproepen en ook de bladmuziek voor diverse instrumenten delen, zie www.4en5meiamsterdam.nl/taptoe.

Normaliter vinden meer dan 45 lokale herdenkingen in de hele stad plaats. Dit jaar zullen deze herdenkingen een digitale vorm krijgen.

Een groot deel van de al gemaakte programma’s zoals bijvoorbeeld voor Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt volgend jaar geprogrammeerd. Er worden nu al wel enkele verhalen in podcast vorm of als livestream gedeeld.

Ook diverse partners van het Amsterdam 4 en 5 mei comité bieden dit jaar alternatieve programma’s op 4 en 5 mei. Veel organisatoren van de vrijheidsmaaltijden komen met nieuwe initiatieven. Veel tentoonstellingen zijn online te bezoeken. Theater Na de Dam gaat door op een alternatieve manier die onder meer is terug te vinden op hun website www.theaternadedam.nl.

75 jaar

“Maar mede dankzij de inzet van de vele partners van het comité in Amsterdam, zal de stad zeker ook in dit bijzondere jaar. 75 jaar na de bevrijding van Nederland, uitgebreid herdenken en vieren op 4 en 5 mei”, stelt de organisatie in een verklaring. Afhankelijk van wat door de overheid wordt bekendgemaakt op 21 april welke coronamaatregelen na 28 april van kracht zijn, zal in samenwerking met de gemeente Amsterdam het definitieve programma voor 4 en 5 mei worden samengesteld.

Voor alle programma’s geldt: kijk op de website www.4en5meiamsterdam.nl voor het meest actuele overzicht.

 

0 Shares