Een bordje meekoken voor buren die het nu wel kunnen gebruiken

Stichting Thuisgekookt koppelt thuiskoks aan de juiste ‘afnemers’ in dezelfde buurt.

Het verbinden van mensen door middel van het aanbieden van maaltijden. Dat is waar Stichting Thuisgekookt al acht jaar lang voor staat en een dat door de coronamaatregelen en de voor velen ‘noodgedwongen’ quarantaine een extra dimensie krijgt.

“We zijn positief verrast door de enorme hoeveelheid mensen die zich de laatste weken bij ons meldde om hun buren – juist in deze spannende tijd – te kunnen helpen als dit nodig is”, aldus de stichting. “Er is een grote kwetsbare groep die de deur niet uit durft of mag en een grote groep die dag en nacht keihard aan het werk is. Gezond eten schiet er dan vaak bij in. Wij koppelen zo veel mogelijk mensen aan elkaar, zodat buurtgenoten elkaar kunnen helpen. Er zijn bijna 13.000 thuiskoks bij ons aangesloten, zodat we heel veel mensen een hart onder de riem kunnen steken.”

De stichting krijgt veel voorbeelden van geslaagde koppelingen doorgestuurd. Een thuiskok die een maaltijd langsbracht bij een vrouw in een rolstoel, uiteraard contactloos. Wel hebben ze samen – op gepaste afstand van twee meter – nog een paar uur gezellig zitten kletsen. En zo zijn er volgens de stichting legio voorbeelden te noemen van koppelingen die aan weerszijden voor een ‘geluksmomentje zorgen in deze sombere periode’.

Bij het bereiden van de maaltijden wordt de voorgeschreven hygiëne gehanteerd. Daarover heeft Stichting Thuisgekookt een kort lijntje met de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die onder meer de kwaliteit van voedsel controleert. De thuiskoks voldoen aan dezelfde richtlijnen als de horeca, alleen samen met de voedselwaakhond zijn deze herschreven zodat het haalbaar is. In verband met de coronacrisis zijn de regels – in lijn met het RIVM – verder aangescherpt.

Het is dan ook niet de bedoeling om voor (grote) groepen te koken of meerdere afhalers tegelijk naar binnen te laten. Koken voor kwetsbare mensen, mensen die tijdelijk in quarantaine zitten of mensen die juist nu keihard werken, wordt daarentegen aangemoedigd. Dit kan op verzoek van de afnemer, maar thuiskoks kunnen ook maaltijden aanbieden. Maaltijden worden aan de deur afgehaald of bij buurtgenoten aan de deurklink gehangen. Twee stappen achteruit, handen wassen voor- en nadat je de maaltijd aangeraakt hebt en het is veilig. Het concept blijft hetzelfde: buren die elkaar helpen, maar nu wel op afstand.

Ken of ben jij iemand die hulp kan gebruiken of zou jij juist iemand willen helpen? Meer informatie is te vinden op www.thuisgekookt.nl of bel met 06-83447197.

0 Shares