Huis te Vraag viert het leven door de doden te herdenken

Hoe verhouden we ons tot de dood tijdens het leven. In november staat de dood centraal bij Huis te Vraag om het leven te vieren, Het programma van Huis te Vraag, de voormalige begraafplaats aan de Schinkel, staat volledig in het teken van álle zielen, want het leven kan niet bestaan zonder de dood.

“Sinds Leon van der Heijden, die dertig jaar lang de destijds al gesloten begraafplaats beheerde en opknapte, drie en een half jaar geleden is heengegaan, hebben wij stichting Huis te Vraag opgericht om zijn gedachtegoed levend te houden”, vertelt Patrick van Ginkel, voorzitter van de stichting. “Zijn autobiografie Leven, Wonen en Werken, Dood en Begraven bezielt ons de dood meer bij het leven te betrekken en bespreekbaar te maken. Overlijden hoort nou eenmaal doodgewoon bij het leven, zoals te lezen is op de poort aan het begin van het hoofdpad van onze graftuin: Memento Mori, Memento Vitae.”

Huis te Vraag biedt in november de gelegenheid om stil te staan bij wie wordt gemist, na te denken over de eigen sterfelijkheid en het leven te vieren. Dat begint op 2 november met een bijzondere dansperformance van Stichting Ongoing. Een project waarbij met professionele en amateurdansers onder leiding van Pierik l’Istelle een choreografie is gemaakt. Aansluitend houdt Huis Te Vraag het traditionele Allerzielenmoment, waarbij iedereen van harte welkom is om een kaarsje te branden voor een dierbare overledene. Op zondag 5 organiseert vaste bezoeker van Huis te Vraag Joyce van Saane een bijzondere dag over het leven nu en dat geweest is, waar rouw en viering hand in hand gaan. Met theater, poëzie en zang wordt dierbaren herdacht en het leven gevierd. Met een rouwritueel geven kunstenaars Nina Boas en Arlette van Laar (Botanic Circus) op woensdagmiddag 15 november een eerbetoon aan alle Amsterdamse stadsgenoten. Samen met bezoekers voeren ze rituelen uit, zoals het delen van troost-kruidenthee en het blazen van de namen van geliefde overledenen; om rouw bespreekbaar te maken, troost te bieden en bovenal te vieren wie iemand was.

Huis te Vraag sluit Allerzielen af met een Dode Diertjes expeditie. “In de natuur is de dood namelijk altijd een bron voor nieuw leven. Dat noemen we de kringloop: dode diertjes zijn voedsel voor andere dieren, insecten, bacteriën, schimmels én planten”, legt Patrick uit. “Het leven kan niet bestaan zonder de dood! Op zondagmiddag 19 november neemt doodsdeskundige Susanne Duijvenstein iedereen van 4 tot 99 jaar mee op een Dode Diertjes Expeditie voor nieuwsgierige kinderen van 4 tot 99 jaar.”

 

FOTO: Botanic Circus komt 15 november naar Huis te Vraag.

0 Shares