Wie mis jij? Jongeren laten zien wat gemis voor ze betekent
‘Als ik papa mis, ben ik als een bloem in de knop’ (S., 9 jaar)
Ieder rouwt op zijn manier, en dat geldt niet in mindere mate voor kinderen. Hoe verwerken zij het verlies van een dierbare. Machteld van Barchjansen, al elf jaar organisator van een vijver vol verlichte bootjes in het Vondelpark, wil die kinderen een podium geven.
“Het Vondelpark is op 2 november in de avond is al elf jaar getuige van prachtig verlichte bootjes, die laten zien hoeveel dierbaren er worden gemist”, legt Machteld uit. “En elk jaar zijn het de kinderen die kunstwerken van de bootjes maken en voortvarend briefjes schrijven vol geheime boodschappen aan die ene persoon die ze zo missen. Het is de aanleiding geweest om komend jaar Allerzielen in het Vondelpark uit te breiden in de middag, om te laten zien wat iemand missen voor kinderen betekent.”
Ze heeft het thema ‘Wie mis jij?‘ aan het project gegeven. Het is een uitnodiging aan alle kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar), om iets op te schrijven, te maken of te tekenen over wie zij missen. “Wat verlies voor kinderen betekent, is vaak onzichtbaar en soms moeilijk om woorden aan te geven. Het openlijk laten zien wat missen voor kinderen en jongeren betekent in hun eigen taal en vorm, kan uitnodigend zijn om hier meer in te delen.”
Alle inzendingen krijgen op 2 november (Allerzielen) een plek rondom de grote vijver in het Vondelpark, en worden – voor voor iedereen toegankelijk – tentoongesteld op schilderezels. Ze blijven daar afhankelijk van de weersomstandigheden de hele middag staan.
Om deel te nemen, kunnen kinderen en jongeren hun verhaal, gedicht of tekening maken op een wit A4tje en opsturen, voor 10 oktober. Dat mag ook anoniem. Iedereen beslist zelf of ze al dan niet ook in het Vondelpark komen kijken. Op www.wiemisjij.nl staat alle informatie.
De gedachte achter ‘Wie mis jij?” is om de vaak onzichtbare verhalen van kinderen zichtbaarder te maken en om deze te delen op een laagdrempelige manier. Het laat zien dat ze niet alleen zijn, en geeft zicht op wat iemand missen voor kinderen betekent. De verhalen zullen impliciet ook anderen uitnodigen om hun ervaringen te delen.