Bomen van het Amstelpark staan op voor hun rechten

Amsterdam staat een unieke, speculatieve rechtzaak te wachten. Op zondag 16 oktober 2022 vindt in samenwerking met kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark een project plaats, waarbij kunstenaar Elmo Vermijs de bomen van het park introduceert als juridische rechtspersoon. De bomen zouden op deze manier vervuilers kunnen vragen om rekening te houden met hun leefomgeving.

In de speculatieve rechtszaak worden de bomen van het Amstelpark gehoord. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant zijn 25 jaar lang de stille getuigen van de opwarming van de aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Boombioloog Ute Sass-Klaassen deed samen met studenten van de Wageningen University & Research een jaarringonderzoek naar de bomen van het Amstelpark. Het onderzoek is te zien in de Orangerie van Zone2Source en komt ook terug in de speculatieve rechtszaak waarin Ute Sass-Klaassen als deskundige wordt gehoord. Vermijs onderzoekt in het project Het Amstelpark: de bomen vertellen hun verhaal hoe een juridische status voor bomen kan bijdragen aan een betere bescherming van bossen en stadsparken. Deze speculatieve rechtszaak volgt de lijn van de internationaal steeds invloedrijker wordende rechten-voor-natuur beweging. Vermijs werkt bij deze speculatieve rechtszaak samen met de milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis. Als bewijslast wordt mede gebruikgemaakt van jaarringonderzoek dat het Dendro Lab van Wageningen University & Research heeft uitgevoerd bij ruim 50 bomen in het Amsterdamse park.

In het Amstelpark is het Parlement van de Bomen opgebouwd, een installatie van Elmo Vermijs gemaakt van 50 boomstammen die in het park hebben gestaan. Op zondag 16 oktober vindt in dit Parlement van de Bomen de speculatieve rechtszaak plaats. De advocaten en de kunstenaars houden een juridisch- en een artistiek pleidooi. Verschillende lokale vervuilers staan terecht en moeten zich verweren voor de rechters, onder wie Marianne Thieme (voormalig lid Tweede Kamer en medeoprichter Partij voor de Dieren). Bij de rechtszaak op zondag 16 oktober kunnen, alleen na aanmelding, maximaal 50 personen aanwezig zijn op de publieke tribune. Van 4 september tot en met 16 oktober 2022 is in de Orangerie van kunstinstelling Zone2Source een Living Lab ingericht waar op donderdag, vrijdag en zondag en op afspraak van 13:00 tot 17:00 uur het jaarringonderzoek te zien is.

 

0 Shares