Zie ginds komt… Sinterklaas

Als het goed is, is-ie inmiddels onderweg. Vanuit het zuiden (logisch, want hij komt uit Spanje) hoopt Sinterklaas zondag 18 november via de Amstel (ook logisch, want een betere entree kun je niet maken in Amsterdam) de hoofdstad binnen te komen. In gezelschap van zeker vierhonderd pieten maakt de goedheiligman die dag voor de tachtigste keer zijn opwachting in Amsterdam.

Sint en de pieten verwachten omstreeks 10:00 uur in de ochtend vanaf de Utrechtsebrug de ‘stadse’ Amstel op te draaien. De roemruchte stoomboot van Sinterklaas zal, ongetwijfeld volgestouwd met cadeaus en snoepgoed, zijn weg vervolgen over de Amstel richting centrum om net voorbij de Magere Burg af te slaan richting de Nieuwe Herengracht. Ten slotte zal de stuurpiet de boot rond half twaalf afmeren bij het Scheepvaartmuseum, waar burgemeester Femke Halsema de oude heilige zal ontvangen en hem de sleutel van de stad zal overhandigen.

Sinterklaas gaat dan te voet of te paard verder over het land en vertrekt rond 12:30 uur vanaf het Scheepvaartmuseum richting de Dam. De route die is gekozen, brengt de Sint en zijn gevolg over de Prins Hendrrikkade richting CS, ter hoogte van de IJ-tunnel linksaf de Valkenburgerstraat in, voor de Stopera langs, over de Blauwbrug richting Rembrandtplein langs de Munttoren rechtsaf het Rokin op naar de Dam, waar hij omstreeks 15:00 uur zal afstijgen. Het is raadzaam om enkele dagen voor zijn aankomst even op www.sintamsterdam.nl te checken of er nog wijzigingen of aanvullingen zijn in het programma.

Gelderlandplein
Overigens beperkt het bezoek van Sinterklaas zich niet tot het centrum van de stad, maar komen de goedheiligman en de pieten ook op heel veel plekken in stadsdeel Zuid om kinderen te verrassen en te ontmoeten. Op zaterdag 24 november word de Sint, begeleid door een groot, vrolijk en dansend pietenorkest, welkom geheten op winkelcentrum Gelderlandplein.

Maar wees voorzichtig, want net als vorig jaar komen er ook weer een hoop actieve pieten mee: pieten op skateboards, pieten op skates, pieten op segways en die drukke pieten gaan natuurlijk weer kriskras door het publiek. Maar gezellig wordt het in ieder geval wel. En daar blijft het niet bij, want Sinterklaas komt zaterdag 1 december nog een keertje terug met de hoofdpiet, terwijl hij op zondag 25 november en zondag 2 december wat pieten naar het Gelderlandplein stuurt om kinderen de hand te schudden. Alle Sint-activiteiten hier zijn van 12:30 uur tot 16:30 uur.

Maasstraat
Tientallen zwaaiende kinderen en hun ouders (en waarschijnlijk ook enthousiaste winkeliers in de deuropening van hun winkel) verwelkomen Sinterklaas en de pieten zaterdag 24 november in de Maasstraat. Het festijn begint om 12:00 uur en zal helemaal losbarsten als om één uur de vrolijke pietenband met bekende sinterklaasliedjes de boel nog eens extra komt opzwepen. Dan, als alles volgens plan verloopt, draait om ongeveer 14:00 uur de koets weer om.

0 Shares