100.000 bezoekers digitale tentoonstelling Corona in de Stad

Vandaag (donderdag 17 december) bezocht de 100.000e bezoeker de digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum. In de nog steeds groeiende tentoonstelling, die sinds 15 mei van dit jaar te zien is via www.coronaindestad.nl, toont het Amsterdam Museum hoe mensen in hun alledaagse leven het coronavirus, de maatregelen en de anderhalvemeter-samenleving beleven. Bewoners en liefhebbers van Amsterdam zenden hun persoonlijke ervaringen in die vervolgens, na beoordeling van een curatorenteam, terug te zien zijn in de digitale tentoonstelling Corona in de Stad.

Sinds 15 mei bezochten maar liefst 100.832 unieke bezoekers, gemiddeld 500 mensen per dag, coronaindestad.nl. Dit leidde in totaal tot 128.806 bezoeken. Er zijn ruim 1.700 foto’s, video’s, tekeningen, columns, magazines, brieven, gedichten en liederen ingezonden door mensen. Leuke, mooie en grappige inzendingen maar ook verdrietige, hartverwarmende en serieuze. Ook organisaties zoals de Universiteit van Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, Paradiso en de vrijwilligerscentrale Amsterdam zijn bij het project betrokken en openden speciale themazalen. In de recent toegevoegde zaal ‘Poëzie in de Stad’ lezen bezoekers gedichten van stadsdichter Gershwin Bonevacia en andere dichters over Amsterdam in tijden van corona. De zaal van sociëteit Sexyland uit Amsterdam Noord gaat over intimiteit, of de afwezigheid daarvan, in deze tijd en in de zaal van soundtrackcity horen bezoekers hoe de stad klink in coronatijd.

Artistiek directeur Margriet Schavemaker: ‘’Zeven maanden op weg en nu al 100.000 bezoekers! We zijn heel erg blij dat we met deze digitale tentoonstelling zoveel mensen in deze zware tijd met elkaar kunnen verbinden en met elkaar historische duiding aan deze crisisperiode kunnen geven. Deze digitale tentoonstelling is van ons allemaal. Niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus staan centraal, maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Door hun vele inzendingen kunnen we deze unieke tijdsgeest vatten, zodat in de toekomst over deze periode kan worden verteld.’’

Gratis toegang

Om het heugelijke feit van de 100.000e bezoeker te vieren krijgen alle mensen die een inzending hebben gedaan een gratis toegangskaart voor het Amsterdam Museum. ‘’Zonder alle inzendingen was er geen digitale tentoonstelling. We willen daarom alle inzenders graag laten meedelen in deze topprestatie en geven hen een gratis vrijkaart voor het Amsterdam Museum die ze kunnen gebruiken zodra we weer open zijn.’’, aldus Schavemaker.

Buitententoonstelling

Zodra het Amsterdam Museum weer open mag opent het museum ter gelegenheid van de 100.000e bezoeker een speciale buitententoonstelling van Corona in de Stad op de binnenplaats van het museum. In deze gratis tentoonstelling zijn negen inzendingen uit verschillende zalen van de digitale tentoonstelling te zien.

Inzenden kan nog steeds

Vanwege het concept van de tentoonstelling dat als doel heeft om de gehele periode van isolatie en de anderhalvemetersamenleving en de gevolgen daarvan op het leven van mensen in de stad te vatten, is er geen sluitingsdatum voor Corona in de Stad voorzien. Inzenden kan nog en is met deze nieuwe strenge lockdown weer uiterst relevant. Het Amsterdam Museum hoopt zoveel mogelijk verhalen te verzamelen tot Amsterdam weer in ‘normale’ tijden is teruggekeerd. Op die manier tekent het museum samen met bewoners het collectieve geheugen van Amsterdam zodat die voor de toekomst wordt bewaard.

Foto: Buitententoonstelling Corona in de Stad – Amsterdam Museum – Caecilia Rasch

0 Shares