Alle 250.000 vrijwilligers van Amsterdam in het zonnetje

Op 7 december is het de Dag van de Vrijwilliger. Bijna 40 procent van de Amsterdammers zet zich vrijwillig in voor een ander of de stad. Dat zijn zo’n 250.000 mensen. Hun werk is ontzettend waardevol. Helemaal in zo’n gek jaar als dit.

10.000 nieuwe vrijwilligers dankzij corona
Het is misschien wel het meest positieve dat corona heeft opgeleverd: maar liefst 10.000 extra vrijwilligers hebben zich in Amsterdam gemeld om zich belangeloos in te zetten voor een ander. Ze meldden zich bij Voor Elkaar in Amsterdam, belden naar Vrijwilligers Centrale Amsterdam en velen zochten zelf contact met initiatieven waar ze konden helpen. Zonder vrijwillige inzet was in coronatijd zó veel niet mogelijk geweest; mensen deden boodschappen voor elkaar, hielpen kinderen virtueel met hun huiswerk en taalmaatjes ontmoetten elkaar digitaal of op afstand.

‘Trouwe’ vrijwilligers buitenspel
Veel vrijwilligers zijn trouw en komen al jaren op een vaste plek. Het is voor hen routine en onderdeel van het sociaal contact. Echter doordat veel van deze vrijwilligers in de doelgroep vallen die door corona extra risico lopen, zijn velen van hen buitenspel gezet. Wég routine, wég contact. Voor organisaties is het een extra uitdaging geweest om deze mensen te behouden en in contact met hen te blijven. Gelukkig zijn velen daarin geslaagd.

Stadsdichter brengt ode & videoboodschap wethouder Kukenheim
Om al deze mensen te bedanken heeft Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) bedankacties opgezet. Hiermee wil ze zowel de jarenlange trouwe vrijwilligers als de nieuwelingen op het vrijwilligersfront rondom Nationale Vrijwilligersdag zoveel mogelijk in het zonnetje te zetten. Want waardering is belangrijk. Er zijn diverse bedankacties vanuit VCA, zowel voor alle mensen die vrijwilligerswerk doen in Amsterdam als voor mensen/organisaties die graag één of meerdere vrijwilligers in hun omgeving willen verrassen met een bedankje. Op verzoek van VCA heeft stadsdichter Gershwin Bonevacia een ode geschreven voor alle vrijwilligers in de stad. Ook wethouder Zorg, Beroepsonderwijs en Sport Simone Kukenheim heeft een videoboodschap gemaakt voor alle vrijwilligers in Amsterdam. Beide zijn terug te zien op de campagnewebsite.

Gratis kaartjes en cadeaus
Ken jij iemand in je omgeving die vrijwilligerswerk doet? Laat jouw waardering blijken en verras diegene door hem of haar een kaartje te sturen! Dit kan via de campagnewebsite: www.amsterdambedankt.nl. Doe je zelf vrijwilligerswerk? Dan maak je hier kans op een mooi cadeau, zoals een hotelovernachting, een half jaar gratis naar de film of een gratis cursus naar keuze.

Alle acties rondom de Dag van de Vrijwilliger staan op www.amsterdambedankt.nl

0 Shares