Amersfoort

Amersfoort werd deze week uitgeroepen tot European City of the Year. De criteria die daarvoor doorslaggevend zijn geweest, zouden een inspiratie kunnen zijn voor het Amsterdamse stadsbestuur om deze in hun eigen beleid te verwerken.

ANP en diverse media meldden: ’De stad Amersfoort dankt de titel aan een basaal uitgangspunt: het stelt de gezondheid en het geluk van zijn inwoners centraal, aldus het juryrapport. Tel daar vooruitstrevende vernieuwing, met oog voor de historie van de stad, bij op en je bent een Europese titel rijker.’

Maak in Amsterdam eens een rondje door verschillende wijken en straten. Praat met inwoners en kijk of dat basale uitgangspunt ook voor Amsterdammers geldt.

De media vertellen verder: ‘Wie in Amersfoort woont of er weleens komt, zal het niet verbazen. De binnenstad is prachtig en ademt geschiedenis. Over de stadswallen en singels kun je een mooie wandeling maken, winkels en restaurants zijn divers en aantrekkelijk. Een stad met zo’n rijke historie zou gek zijn om dat niet optimaal te benutten, maar dit blijkt in menig stad geen vanzelfsprekendheid.’

Dat laatste is zeker van toepassing op het hoofdstedelijke stadsbestuur, dat slordig omspringt met de extreem rijke historische van de Amsterdamse binnenstad, dat eerder een soort pretpark aan het worden is met meer aandacht voor de toerist dan de inwoners. O ja, je kunt mooie wandelingen maken in de stad en genieten van de veelal prachtige architectuur, mits je niet over het afval struikelt, door racende fatbikes wordt aangereden, of in de zoveelste opengebroken straat een meter omlaag dondert.

De media: ‘Erfgoedinstanties luidden onlangs nog de noodklok dat vooroorlogse woningen uit historische stads- en dorpsgezichten worden gesloopt ten behoeve van verduurzaming, omdat slopen en iets nieuws bouwen goedkoper is dan het erfgoed in oude luister energiezuinig te maken.’

Historische Amsterdamse panden – kijk onder meer naar de villa’s ten zuiden van het Vondelpark, neem het pand van de voormalige Valeriuskliniek en loop eens door oude stadswijken als De Pijp – gaan plat voor het grote geld en verdwijnen uit het stadsgezicht om plaats te maken voor afzichtelijke nieuwbouw dat compleet uit de toon valt met de omgeving.

Nieuwbouw hoeft niet lelijk te zijn. Natuurlijk is dat afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeuren. Zo vind ik de Zuidas een schitterend stukje Amsterdam, maar ook omdat dit op de juiste plek staat. Zet zulke woontorens naast het koninklijk paleis en je slaat volledig de plank mis. Toch kom je in de grachtengordel – nota bene werelderfgoed – glazen blokken tegen tussen eeuwenoude historische panden.

Tuurlijk, Amsterdam is en blijft een mooie stad. Maar is eerder ondanks dan dankzij het stadsbestuur. Het volgende bedrijfsuitje van het Amsterdamse stadsbestuur zou naar Amersfoort moeten gaan. Zodat de hoofdstedelijke stadsbestuurders met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe een stad laat meegroeien naar de moderne tijd, zonder de rijke historie uit het oog te verliezen en het belang van je inwoners wel te laten meetellen.

 

Nol de Vries

0 Shares