Amsterdamse straten ‘wegwandelen’

Kunstproject WalkAway laat je tijdens corona dwalen door de stad.

Door covid-19 wandelen we meer dan ooit. Kunstenares en ontwerpend onderzoekster Naomi Bueno de Mesquita ontwikkelde WalkAway, een kunstproject om collectief de straten van Amsterdam ‘weg te wandelen’. Iedereen met een smartphone kan individueel meedoen in alle wijken van de stad. Al lopend maak je ruimte vrij op een digitale plattegrond van Amsterdam. WalkAway is onderdeel van Mind Your Step, een tentoonstelling van kunstpodium Zone2Source over de kunst van het wandelen. WalkAway is nog tot en met 29 november 2020 te gebruiken. Op zondag 15 november is er een speciale gezamenlijke wegwisdag, zodat iedereen in zijn eigen stadsdeel coronaproof maar toch samen kan wandelen en wissen.

Naomi Bueno de Mesquita ontwikkelde WalkWay omdat zij het betreurt dat we zo afhankelijk zijn geworden van navigatie-apps, gezien we daarmee alleen maar vinden wat we zoeken. We verliezen daarmee de vrijheid om te (ver)dwalen, of om toevallige ontdekkingen te doen. Iedereen die aan WalkAway meedoet laat al wandelend een witte ruimte achter op de online kaart waardoor de volgende deelnemer op zoek kan gaan naar de nog niet belopen straten van de stad. De kunstenares hoopt dat op 29 november de kaart van Amsterdam een grote witte vlek is geworden en dat de deelnemers nieuwe wijken en onbekende straten hebben ontdekt.

Hoe doe je mee? Zet op je telefoon Chrome aan, zorg dat je scherm aan blijft staan (via scherminstellingen), ga naar https://tinyurl.com/walkawaytool, wacht tot je locatie zichtbaar is, druk op start en begin te wandelen. Loop alleen of vanwege corona maximaal met z’n tweeën. Op het scherm ziet een deelnemer de gelopen route verdwijnen op de kaart.

Het project Walkaway is onderdeel van Mind Your Step, een tentoonstelling van kunstpodium Zone2Source over de kunst van het wandelen. In het Glazen Huis in het Amstelpark presenteert Zone2Source tot en met 29 november (t/m 18 november tijdelijk gesloten i.v.m. de nieuwe coronamaatregelen) een tentoonstelling met ook allerlei buitenactiviteiten zoals WalkAway en diverse andere individuele wandelingen in en om het Amstelpark. Zie www.zone2source.net/mindyourstep

WalkAway is gekoppeld aan drie schermen bij Zone2Source in het Glazen Huis in het Amstelpark. Op die schermen kun je, ook tijdens de lock-down, live volgen welke straten worden ‘weggewandeld’. Iedereen die meedoet kan, niet verplicht, een video uploaden over de ervaring van het wissen. Ook deze video’s zijn in het Glazen Huis te zien.

0 Shares