Bee Inc. bouwt designhotels aan de Zuidas voor… de wilde bijen

Bee inc. gaat duizenden extra hotelkamers realiseren die een speciale doelgroep kunnen huisvesten. Die doelgroep kreeg tot op heden weinig ruimte op de Zuidas en in de rest van het land. Door de belangrijke rol die de potentiële gasten van deze hotels vervullen, is de hotelstop niet van toepassing.

Het zijn wilde bijen, die zich voor een verblijf in deze bijenhotels, of beter gezegd bijenburchten, zullen melden. Langs de Zuidas zijn inmiddels negentien bijenburchten, die bestaan uit een drietal palen van 1,5 tot 2 meter hoogte met ruim vijfhonderd holtes en gaten, gerealiseerd. Locaties zijn onder andere in het Amsterdamse Bos bij het Nieuwe Meer, langs het IJsbaanpad, ter hoogte van het Zuidplein en praktisch naast het nieuwe Hotel nhow naast de Amsterdam RAI.

De bijenburchten bieden de wilde bij een nestruimte en daarmee een manier om te overleven in de stedelijke omgeving. De wilde bij, ook wel solitaire bij genoemd, zoekt haar stuifmeel in een straal van 200 meter en legt haar larven op dat stuifmeel in gevonden holtes. In elke holte legt de bij drie vrouwtjes- en vier mannetjes-larven, die eveneens de volgende generatie vormen. De bij zelf kent een levenscyclus van slechts een paar maanden. Dit is een ander proces dan bij de zogenoemde sociale bij waartoe de honingbij behoort.

De bouw van de bijenhotels gebeurt op initiatief van De Gemeente Amsterdam. Bee Inc. is een project van BureauAat.

0 Shares