CC Amstel toont culturele ambitie op wijkniveau

De stad moet verrijkt worden met talloze culturele clubhuizen. Waar buurtbewoners een ontmoetingsplek krijgen die is doorspekt met cultuur. Dat is ten dele het verhaal achter CC Amstel dat half januari door onder meer door Touria Meliani (wethouder Kunst en Cultuur) en Sebastiaan Capel (stadsdeelvoorzitter Zuid, D66) werd geopend.

Volle bak, zoals theaters wel eens plachten te roepen als een uitvoering compleet uitverkocht is. Volle bak was het die vrijdagvond in het splinternieuwe cultureel clubhuis Amstel aan het Cullinanplein in de schaduw van het voormalig stadsarchief aan de Amstel. Daar waar bibliotheek Cinetol en het Ostadetheater zijn samengevoegd tot een multifunctioneel cultuurpodium. “Een buurtgerichte ontmoetingsplek voor jong en oud. Met een bibliotheek, theater, maakplaats, studio en café-restaurant bieden OBA en CC Amstel ruimte voor ontmoeting en verwondering – hier delen we kennis, cultuur en informatie in al hun verschijningsvormen”, meldt de uitnodiging ambitieus.

 En daar komt ook de naam uit voort, legt Mark Walraven, directeur van CC Amstel die avond uit. De CC staat niet voor Cultureel Centrum – zoals je misschien zou verwachten – maar Cultureel Clubhuis. “En daar is bewust voor gekozen”, reageert Walraven. “Omdat we een cultuurclubhuis willen zijn, dat middenin de wijk staat en een ontmoetingsplek moet worden voor alle buurtbewoners. Die openheid willen we uitstralen.” En dergelijke multiculturele instellingen met een maatschappelijke functie zie je her en der in de stad verschijnen.

‘We willen een cultuurclubhuis zijn, dat middenin de wijk staat’

“We wonen al op meerdere locaties samen, zoals De Meervaart (Osdorp) en Belcampo De Hallen (Oud-West)”, legt Martin Berendsen, directeur OBA, uit. “Zo proberen we samen met Amsterdamse maatschappelijke instellingen door de hele stad plekken te creëren, waar buurtbewoners kunnen samenkomen en hun eigen plekje kunnen vinden. Kijk, een theater is uitgebreid ’s avonds aan het werk en de OBA is voornamelijk overdag aan het werk. Wat is er nu mooier dan dat we als OBA helpen het centrum overdag open te houden en ’s avonds doet het theater dat.”

Dat bibliotheek Cinetol daarvoor het historische pand uit 1929 – sinds 1978 ook een beschermd rijksmonument – aan de Tolstraat moest verlaten, neemt OBA-teamleider Inger Schmit op de koop toe. “We zijn geen normale bibliotheek meer, we hebben een aantal ontwikkelingen doorgemaakt en zijn nu een OBA. Daar hoort ook de ontwikkeling van 21ste-eeuwse vaardigheden bij en ook andere ruimtes. Daarin zoeken we een mix van van openheid en geborgenheid. We zijn een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen, maar ook één van ontmoetingen. Een ruimte voor buurtbewoners. Dat vraagt om flexibiliteit. Je ziet het nu al. Mensen komen binnen, soms alleen, soms samen en zoeken een plekje en raken in gesprek. Je hoeft natuurlijk ook niet meer stil te zijn in de bibliotheek.”

Moest de bieb afscheid nemen van hun markante onderkomen aan de Tolstraat, het Ostadetheater zei na 35 jaar zijn locatie aan de gelijknamige straat vaarwel. “Maar dit is een enorme stap voorwaarts voor ons”, looft theaterdirecteur Walraven zijn nieuwe onderkomen. “We hebben nu een goed geoutilleerd theater. Een grote hoge tribune én een tribune die op alle plekken goed zicht biedt op de theatervloer en zorgt dat je goed contact hebt met het toneel. We hebben hier meerdere ruimtes tot onze beschikking, zoals naast dit theater ook een studio en repetitie-/oefenruimte bij op -1-niveau.“

De culturele instelling heeft zich, gaat hij verder, ontwikkelt van faciliterend theater tot sociaal producent. “We zijn op zoek naar wat er leeft in de wijk en onder de mensen en die verhalen proberen we vorm te geven. Dat heeft al verschillende producties opgeleverd. Daarin zoeken we naar en willen we een brug slaan tussen de mensen en kunst.” En over de samenwerking met de bibliotheek: “In het theater zijn we bezig met verhalen vertellen en volgens mij vertelt een boek ook een verhaal.”

We zijn een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen, maar ook één van ontmoetingen’

Nu is het niet zo, dat de OBA en het Ostadetheater pas in het nieuwe pand hebben gevonden. Ze kennen. Zegt Inger Schmit, elkaar al langer en trekken ook al langer samen op bij bepaalde projecten. Dat zal, nu ze samen onder één dak zitten, alleen maar meer worden. Elkaars sterke punten versterken. “Waar ligt onze kracht. We moeten elkaar gunnen en de ruimte geven waar we goed in zijn. En inhoudelijk willen we dat culturele clubhuis zijn, waar je in alle opzichten en facetten deel van kunt uitmaken.”

Volgens stadsdeelvoorzitter Capel kregen de eerste ideeën voor wat nu CC Amstel is al vorm in 2007. “Mijn voorganger heeft het in werking gezet en ik ben ongelooflijk trots op het eindresultaat, zeker als je weet hoeveel beren, of liever gezegd mammoeten en dinosaurussen we onderweg zijn tegengekomen.” Mede dankzij de volhardende, toegewijde en overtuigende houding van alle betrokkenen is het toch gelukt, prees wethouder Touria Meliani. Op deze manier wordt kunst beschikbaar en educatie toegankelijk voor iedereen, meldde ze in haar toespraak. “CC Amstel is een nieuwkomer in het Amsterdamse culturele wereldje, een broedplaats voor talent. Een plek waar nieuwe verhalen van de stad vorm krijgen.”

0 Shares