Sponsoren gezocht: Cunera gaat zwemmen, fietsen en lopen om huiskamer Hospice Kuria op te knappen

3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen… zonder pauze… en dat om de huiskamer – beter gezegd twee huiskamers – op je werk op te knappen. Cunera Koeleman gaat het doen.

Een beetje sportliefhebber herkent in deze afstanden een hele triatlon. Op 2 juni gaat de verpleegkundige deze fysieke uitdaging aan om geld in te zamelen voor een opknapbeurt van de huiskamers van hospice Kuria aan het Valeriusplein.

Want daar zijn de huiskamers wel aan toe. “De huiskamers zijn meer dan alleen een ontmoetingsplek,” legt collega Mirjam uit, “waar bewoners en hun naasten – al dan niet samen of even afzonderlijk – even weg kunnen zijn uit de persoonlijke kamers.” En dan is het prettig om een ruimte te hebben, waar je je thuis voelt, vult Cunera haar aan. Die vond in de opknapbeurt (lees: de inzameling van geld daarvoor) een nieuwe missie. En de gepassioneerde hardloopster was na een serie marathons ook wel toe aan een nieuwe uitdaging, die ze denkt te vinden in het voltooien van een triatlon. “Ik wilde iets uitzonderlijks doen met een speciaal doel. Geld ophalen voor de opknapbeurt van de huiskamers door een triatlon te lopen sluit daar perfect op aan.”

Nu houdt Cunera wel van een uitdaginkje. Zo ook in 2015, toen ze op televisie iemand zag finishen in de marathon van New York. En zo’n marathon lopen sprak haar wel aan. “Ik had zoiets van: als hij het kan, kan ik het ook”, zegt ze lachend. Ze begon met trainen en nog datzelfde jaar stond ze aan de meet in New York, klaar om haar eerste 42,195 kilometer in hardlooptempo af te leggen. Het lukte en het hardloopvirus vestigde zich op dat moment definitief in haar lichaam. Inmiddels heeft ze negen marathons op haar naam staan en ook niet de minste; natuurlijk in eigen land, Amsterdam en Rotterdam, maar ze voegde ook de marathons van Berlijn, Tokio, Malaga en Valencia (drie keer) toe aan haar palmares. In december vorig jaar noteerde ze opnieuw een persoonlijk record. “Elke marathon gaat weer beter dan de vorige”, vertelt Cunera. “Ik sta in de top 20 op de lijst van de snelste Nederlandse marathonvrouwen. Sifan Hassan (olympisch en wereldkampioene, red) voert deze lijst aan. Ik sta niet graag op een voetstuk, maar dat is best wel cool toch?”

Gedreven als ze is, was Cunera zo langzamerhand wel aan een nieuwe uitdaging toe en die vond ze op de triatlon. “Ik had al een paar halve triatlons gedaan en wilde wel een stapje verder. Ik vind het leuk om te sporten en ook om mensen in het proces te betrekken. Daarom is dit een unieke combinatie, geld inzamelen voor de huiskamers door middel van sporten is een perfecte koppeling voor mij. Collega’s en bewoners zijn enorm betrokken.” Haar keuze viel op de Ironman van Hamburg op 2 juni aanstaande: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Ter vergelijking, de olympische triatlon bestaat uit 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Het zal mentaal heel zwaar worden, beseft Cunera zich terdege. “Ik dacht met mijn marathonachtergrond en het feit dat ik regelmatig fiets wel een heel eind te komen, maar ik heb me er wel een beetje op verkeken. Vorige week had ik even een sportdipje en flitste even de gedachte ‘waar ben ik aan begonnen’ door mijn hoofd. Dan zit je op de balans of het sporten nog wel leuk is.” Lang duurde dat niet. Want behalve dat opgeven voor Cunera sowieso geen optie is, vormt de missie die ze zich ten doel heeft gesteld – geld ophalen voor de huiskamers – dé motivatie die haar drijft. En ze pakt het dan ook uiterst serieus aan met drie keer in de week op elk onderdeel trainen. Ze heeft al een trainingsstage op Lanzarote achter de rug en zal in april een trainingsstage op Mallorca volgen. “Het gebeurt wel dat Cunera zich meldt voor de nachtdienst en dan eerste een badpak en handdoekje uit haar tas haalt om op de verwarming te laten drogen. Heeft ze voordat ze naar het werk kwam nog even een paar honderd baantjes getrokken”, verwoordt Mirjam de gedrevenheid van haar collega.

“Ik vind sporten heel erg leuk, maar het helpt wel dat ik dit doel eraan heb gekoppeld”, vervolgt Cunera. “Er zijn zo veel mensen betrokken bij dit project en dat is erg mooi om te ervaren. Als ik ergens voor ga, wil ik alles geven. Als ik tijdens de marathon op een bepaald pijnpunt kom, moet ik altijd aan de bewoners denken. Wat heb ik te klagen, als ik die pijn vergelijk met de pijn van de bewoners. Het is bizar om te merken wat je lichaam allemaal aankan. Het gaat elke keer beter en makkelijker en je kunt het ook langer volhouden.” Dan, met een glimlach: “Ik heb bij de triatlon en tijdens de trainingen gemerkt dat ik lopen toch wel het leukste vind. Het is een bevestiging van wat ik al wist en mooi dat dat dan ook het laatste onderdeel is!”

Sponsoren

Cunera Koeleman staat aan de start van de Ironman triatlon in Hamburg op 2 juni om geld op te halen voor het hospice Kuria aan het Valeriusplein. Het bedrag dat ze ophaalt komt volledig ten goede aan een opknapbeurt voor de beide huiskamers in de hospice, waar tien bewoners tijdens de laatste fase van hun leven verblijven.

Cunera werkt daar sinds 2019 als verpleegkundige in de zorg en ervaart elke dag nog de warmte die een hospice bewoners en hun naasten kan bieden in een voor alle betrokken zware levensfase. Om daarin een rol te kunnen spelen door bewoners en hun naasten een sfeervol onderkomen te bieden, wil ze geld inzamelen voor een opknapbeurt van de huiskamers bij Kuria.

Doneren kan op de website cuneravoor.kuria.nl

Huiskamers van hospice Kuria

Hospice Kuria is in drie met elkaar verbonden panden gevestigd aan het Valeriusplein en biedt ruimte aan tien bewoners die in de laatste fase van hun leven zitten.

“De huiskamers bieden plek aan bewoners en hun naasten. Bewoners kunnen hier even rustig een kopje koffie drinken of nog afscheid nemen van dierbaren. Naasten maken ook gebruik van de huiskamers. Bijvoorbeeld als ze bij hun geliefde waken. Ze kunnen dan even in de huiskamer op adem komen of een goed gesprek hebben met de verpleegkundige of vrijwilliger. Een hele waardevolle ruimte in ons huis. “, vertelt Mirjam. “De beide huiskamers zijn functioneel, maar qua inrichting niet meer van deze tijd. Het geld dat we te besteden hebben, gaat voor honderd procent naar de zorg voor onze bewoners. Er is geen budget om de huiskamers een hoognodige opknapbeurt te geven en ook de inrichting wat sfeervoller te maken. We willen het behaaglijker maken om daar te zitten” Om beide huiskamers in de basis op te knappen is een bedrag van 20.000 euro (10.000 per kamer) nodig.

 

0 Shares