Expositie van Art Allies: een belevenis in oude garagehal

Neem een hal van 900 vierkante meter, zet vijftien enthousiaste en meest uiteenlopende kunstenaars bij elkaar en geef ze de vrije hand. Wat je dan krijgt, is een belevenis, een expositie die je in alle aspecten zult verrassen en waar je 23, 24 én 25 juni deel van kunt uitmaken.

Het is de eerste expositie van Art Allies, een kunstenaarscollectief van vijftien kunstenaars die elkaar enorm inspireren en motiveren. De meesten kennen elkaar al zeker vijf jaar, zo niet langer bij sommigen. De club is ontstaan uit een eerder collectief dat werd opgeheven en waaruit een aantal kunstenaars graag samen wilden doorgaan. Dat kreeg vorig jaar november vorm in het collectief Art Allies. “Met heel verschillende kunstenaars”, vertelt Marlien Venema, een van de vijftien kunstenaars. “Airco Caravan is bijvoorbeeld heel activistisch. Ik ben schilder. De een werkt met emaille, de andere maakt 3D-objecten. We hebben tekenaars en houtbewerkers in het collectief. Kortom een heel gemêleerd gezelschap dus.”

Een van de redenen om samen verder te gaan in een collectief is dat ze graag onafhankelijk van galeries willen exposeren en tentoonstellingen opzetten. “We willen graag uitpakken”, legt Marlien uit. “In een galerie word je vaak beperkt door de ruimte, een thema of moet je rekening houden met de galeriehouder. Met een eigen, samengestelde expositie en een door ons gekozen locatie kunnen we ongelimiteerd creatief zijn. Er komt van alles te staan en te hangen. Ik garandeer je, het wordt heel verrassend en apart met grote werken, maar ook kleinere stukken. De expositie is een soort feest waar je doorheen loopt, een belevenis.”

De ruimte leent zich er ook voor. De keuze qua locatie is gevallen op de voormalige Renault-garage aan de Bartholomeus Rudolffstraat 5 – zijstraat van de Johan M. Coenenstraat in het Museumkwartier –, een unieke plek ‘verstopt’ achter Kunstlies van Liesbet Milort. Marlien: “Ook dat is het mooie van een collectief. We hebben onze netwerken samengevoegd en Liesbeth is een bekende van een van de kunstenaars. Zo kwamen we bij haar terecht. Op die manier hebben we ook contacten bij de Boterhal in Hoorn, waar we volgend jaar willen exposeren en bijvoorbeeld de Vishal in Haarlem. We proberen elk jaar een nieuwe locatie te vinden.”

Maar even terug naar de Bartholomeus Ruloffsstraat, waar Art Allies eind juni haar eerste expositie brengt. Een veelzijdige expositie, belooft Marlien. “We zijn als collectief niet streng in de ‘leer’. We zitten niet in een tunnelvisie die ons tot en bepaald gebied of thema beperk en bemoeien ons niet met elkaars werk, en dus ook niet met wat ieder voor zich wil tentoonstellen. Dat maakt het niet alleen heel leuk om te doen, maar daardoor leer je ook van elkaar, inspireer en motiveer je elkaar. Je krijgt er energie van. Je doet namelijk niets wat je niet leuk vindt. Daarbij heeft iedereen wel een stem hoor en gaan we heel democratisch te werk. We werken echter met teams – pr, catering, inrichting enzovoorts – die het voor het zeggen hebben bij hun eigen ‘taak’ en zich puur en alleen daarmee bezighouden. Alleen op die manier is het opzetten van een dergelijk grote expositie te behappen.”

Dan de expositie van eind juni, waarvoor de vijftien kunstenaars volledig zullen uitpakken met hun werken. Marlien zelf bijvoorbeeld creëert een complete installatie, waarin ze objecten die in haar schilderijen terugkomen samenvoegt. “Deze locatie maakt het mogelijk om zoiets te doen en zo’n locatie vraagt ook om iets extra’s te doen, met veel verrassende elementen. We kunnen lekker buiten de gebaande paden gaan. Dat leeft bij iedereen. Het werkt enorm bevrijdend en zorgt voor een fontein aan ideeën.” En dus kunnen de bezoekers, verzekert Marlien, van alles verwachten. “Ik houd wel van die gekkigheid.”

 

De Art Allies:

Airco Caravan

Annelies Horden

Ben van der Wel

Beth Namenwirth

Carolien Wissing

Christine Bittremieux

Geertje Geertsma

Gerda Schimmel

Jet Nijkamp

Malou Cohen

Marjan Jaspers

Marlien Venema

Nathalie Mannaerts

Paul Tegenbosch

Raul Balai

 

Waar en wanneer

Expositie 23 t/m 25 juni

Locatie: Kunstlies / oude Renault garage

Bartholomeus Ruloffsstraat 5

Openingstijden:

Vrijdag 23 juni 17-21 uur

Zaterdag 24 juni 11-18 uur

Zondag 25 juni 11-18 uur

 

FOTO: Marlien Venema in haar atelier bij een van de kunstwerken die ze meeneemt naar de expositie eind juni

0 Shares