Music in The Making: een harp onder de riem

Je eigen verhaal, vertaalt naar harp, gesmeed tot één Amsterdamse stem

Je eigen verhaal vertaald naar de harp. Dat is wat er in de maand juli gebeurt in de Mozes & Aäronkerk. Beate Loonstra geeft daar dagelijks gratis privéconcerten. De harpiste nodigt iedereen uit om in een 1-op-1-ontmoeting je eigen verhaal te delen, waarna ze daarop geïnspireerd een improvisatie zal spelen. Speciaal voor jou of voor iemand uit je omgeving die wel een harp onder de riem kan gebruiken.

Tijdens dit project, Music in the Making, verzamelt Beate verhalen van Amsterdammers om zo het muziekstuk van de stad Amsterdam te creëren. Van de losse improvisaties maakt ze een collectieve compositie, waardoor de afzonderlijke stemmen van de Amsterdammers worden samengevoegd in één geheel. In dit nieuwe muziekstuk, uitgevoerd tijdens het slotconcert op de laatste dag van het project, kan iedere bezoeker een fragment van zijn eigen privéconcert horen. Zo ontstaat er een hoopvol geluid waarmee een eenzame periode doorbroken wordt. Die hoop klinkt 75 jaar na de bevrijding juist vanaf het Waterlooplein.

Beate Loonstra studeerde harp aan de conservatoria van Utrecht en Londen. Ze behaalde haar master summa cum laude waarbij ze geroemd werd om haar enorme vertelkracht. “Van klassiek tot cross-over, van impressionisme tot improvisatie, solo én samen: ik ben een allround uitvoerend harpiste en een veelzijdig musicus. Mijn spel kenmerkt zich door overtuiging in iedere noot. Daarbij heb ik oog voor het grotere geheel. Beleven leidt tot doorgeven; er ontstaat beweging en verbinding. Zo streef ik altijd naar zeggingskracht: muziek als zuurstof voor de ziel en een verbindend middel in de maatschappij”, aldus de harpiste.

Ze won prijzen bij diverse (harp)concoursen en speelde bijvoorbeeld bij November Music, Fresku, het Metropole Orkest en Radio4. Ze improviseert al van jongs af aan en werkt regelmatig samen met componisten om nieuwe muziek tot stand te brengen. Beate componeert zelf rond actuele thema’s. Een recent voorbeeld hiervan is de compositie “In een ander licht” tijdens de Utrechtse dodenherdenking op het monumentale Fort Lunet 1. Tijdens het muziekstuk werden 75 namen van gevallen Utrechters sinds de bevrijding genoemd en 75 fakkels aangestoken.

Voor het project Music in the Making is de Mozes & Aäronkerk van 1 – 31 juli elke dag geopend van 12:00 tot 16:00 uur. Belangstellenden kunnen gratis een tijdslot reserveren via www.musicinthemaking.nl, maar een plekje reserveren kan ook ter plaatse. Regelmatig werken er andere musici en componisten met Beate Loonstra mee, onder wie Kate Moore, Gerard Beljon en Ad Wammes. Zie de site voor een actuele planning. Music in the Making wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeenschap van Sant’Egidio.

 

 

0 Shares