Repair Cafés zoeken naar creatieve mogelijkheden

Langzaam maar zeker kunnen dankzij de versoepelingen steeds meer bedrijven en organisaties hun activiteiten weer oppakken, daarbij natuurlijk alle nog geldende maatregelen en de 1,5 meter-regel in acht nemend. Voor Repair Cafés is dat niet te doen, zegt de overkoepelende organisatie Stichting Repair Café Internationaal. Al hebben sommige Repair Cafés wel een creatieve oplossing gevonden.

Overheidsmaatregelen verbieden samenkomsten, zoals bij onder meer festivals het geval is, en daar vallen de Repair Cafés ook onder. Sowieso adviseert de stichting alle cafés tot zeker 1 september de deuren gesloten te houden. “In de traditionele opzet van een Repair Café is het niet mogelijk op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven”, aldus de stichting. “Het is juist de bedoeling dat mensen die iets inbrengen, meekijken en leren hoe ze eventueel ook zelf spullen kunnen repareren. Met de vrijwilliger die repareert, wordt er samen aan het product gewerkt en dus zit je in dat geval nooit op 1,5 meter van elkaar.”

De organisatie erkent dat een Repair Café in een ander concept wel kan blijven doorgaan. Zo kunnen spullen bij sommige Repair Cafés wel worden aangeboden, en worden gerepareerd en later weer worden opgehaald. Of ze worden thuis opgehaald en later weer afgeleverd. “Dan is niet zozeer sprake van een Repair Café, maar van een reparatieservice”, aldus de stichting. “Op zich is dat natuurlijk mooi, want anders zijn mensen misschien toch geneigd kapotte spullen sneller weg te gooien omdat ze niet naar een Repair Café kunnen. Wel adviseren we in dat geval om ook dan de geldende coronamaatregelen in acht te nemen.”

De stichting heeft geen overzicht van welke Cafés nog werken en welke niet. Om zeker te zijn van dat het Repair Café in de buurt open en nog operationeel is en wat ze nog doen, kan het beste contact worden opgenomen met de desbetreffende locatie. In stadsdeel Zuid zijn vier Repair Cafés te vinden: in Huis van de Wijk Buitenveldert (A.J. Ernststraat 112), Voedselmarkt Zuid in De Pijp (Lutmastraat 61A), De Nieuwe Coenen (J.M. Coenenstraat 6) en Huis van de Wijk Rivierenbuurt (Pres. Kennedylaan 142).

0 Shares