Heeft uw kind een beugel nodig?

Een mooi en recht gebit voor een zelfverzekerde toekomst.

Ouders hechten veel meer dan vroeger aan het belang van gezonde en rechte tanden voor hun kinderen. Uit hun eigen jeugd weten zij wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn van scheve tanden en kaken. Dat is een van de redenen waarom kinderen massaal aan de beugel gaan. Het dragen van een beugel is dan ook eerder status dan een stigma op het schoolplein.

Bijtijds corrigeren

“Problemen met het gebit worden tegenwoordig beter onderkend dan vroeger. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn”, aldus orthodontist Madjid Gordjestani van Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid. “Als tanden scheef in de kaak staan of de beet niet goed is omdat de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten, kan dat al snel gevolgen hebben door slecht kauwen, of spraakgebreken als slissen. Wanneer tanden scheef staan kan dit ook leiden tot meer tandbederf. En de nek- en kaakspieren, keel en luchtwegen worden belast als de mond ’s nachts tijdens de slaap niet goed gesloten is. U kunt zich voorstellen wat dit doet met het zelfvertrouwen van kinderen als ze ouder worden.”

Duimzuigen

“Een scheef gebit (bijvoorbeeld een overbeet) kan te wijten zijn aan erfelijke eigenschappen of veroorzaakt worden door duimzuigen, nagelbijten of het zuigen op flessen of speelgoed. De nog zachte bovenkaakbotten worden naar voren geduwd. Hierdoor gaan de voortanden op latere leeftijd uitsteken. Het is ook slecht als de melktanden te vroeg uitvallen door cariës. De aangrenzende tanden kantelen dan in de ontstane opening en de blijvende tanden groeien er schuin uit.”

Wanneer beginnen met een beugel?

Gordjestani: “De beste tijd voor een beugelbehandeling bij kinderen is tussen elf en dertien jaar oud als de melktanden net zijn gewisseld. Correctie tijdens de puberteit is nog steeds mogelijk maar om psychologische redenen minder aanvaardbaar. Op die leeftijd zijn kinderen vooral bezig met school, sport, drukke agenda’s en kalverliefdes. Veel tieners hebben daarom een hekel aan die vervelende beugel en gaan er ook zo mee om. Afgezien van de kosten brengt nalatigheid ook het succes van de behandeling in gevaar. Als de behandeling later wordt gestart is een beugel meestal onvermijdelijk. Soms moeten tanden worden getrokken of is zelfs een operatie nodig.”

Hoelang duurt de behandeling gemiddeld?

“Normaal gesproken moet een kind de beugel zo’n twee tot drie jaar dragen. Zelfs als het lukt om de tanden snel in de gewenste stand te zetten, zullen ze net zo snel weer terugglijden. Een gebit is en blijft namelijk altijd in beweging, ook op oudere leeftijd als de kaken beginnen te slinken, van vorm veranderen en het tandvlees zich terugtrekt.”

Uitgebreid onderzoek

“Na een uitgebreid onderzoek en aan de hand van 3D- en röntgenfoto’s stellen wij een diagnose. Afhankelijk van de soort scheefstand krijgt uw kind dan een vaste of uitneembare beugel. Vaste beugels worden op de tanden bevestigd met zelfklemmende slotjes. Clear aligners – een bijna onzichtbare beugel – behoren ook tot de mogelijkheden, maar zijn meestal duurder.”

Intensieve mondverzorging
“Kinderen met een beugel hebben intensieve mondverzorging nodig. Ouders dienen daarop toe te zien. Poets de tanden voorzichtig en systematisch met kleine, ronddraaiende bewegingen. Let vooral op de tandvleesrand onder en boven de beugel. Volg de poetsinstructies van de praktijk nauwgezet op. Blijf naar de halfjaarlijkse controles van de tandarts gaan. Volwassenen gebruiken speciale kleine interdentale tandenborstels om onder en tussen de beugel te poetsen. Reinig de interdentale ruimtes elke avond met tandzijde.”

Spalkje

“Veel kinderen moeten nog een tijdje een uitneembare beugel dragen nadat hun vaste beugel verwijderd is. Of krijgen een nachtbeugel. Hun tanden zijn in de gewenste stand gebracht en het doel is nu om ze in deze positie te houden. Hoelang dit duurt, verschilt van kind tot kind. Ook een spalkje kan daarbij helpen: een dun draadje dat onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden wordt bevestigd.”

60+

“De correctie van scheve tanden en kaken en bevordering van gezonde rechte tanden is trouwens niet voorbehouden aan kinderen en adolescenten. Onze patiëntenpopulatie wordt steeds ouder. Ik ben er trots op patiënten te mogen behandelen die de vijfenzestig al ver zijn gepasseerd”, aldus orthodontist Gordjestani.

Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid (www.orthodontieamsterdam.nl) is een gespecialiseerde high-end praktijk, die patiënten van alle leeftijden behandelt met geavanceerde apparatuur, nieuwe technieken en moderne inzichten. Er is geen wachtlijst, na inschrijving volgt binnen vier tot zes weken een oproep.

Scheefgroeiende tanden en hoektanden, dubbele rij tanden, een overbeet en grote ruimtes tussen de tanden kunnen de mondgezondheid nadelig beïnvloeden.

Regelmatige controles bij de ortho zijn noodzakelijk evenals het vermijden van het eten van harde producten zoals drop, noten of kipkluiven. Extra aandacht is nodig bij het tandenpoetsen en schoonhouden van de beugel.

Foto’s & tekst: Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid

0 Shares