Hoppa is een kringloopwinkel met een sterk sociaal karakter

Iets meer dan een half jaar geleden verruilde Hella de Kok de archeologie voor een plek achter de toonbank. Met kringloopwinkel Hoppa ging voor haar een droom in vervulling. “Een kringloopwinkel en ook nog eens één met een goed doel; de jaar winst gaat naar de Voedselbank”, glundert ze in het pand aan de van Woustraat.

Hoe kom je erbij om de archeologie vaarwel te zeggen voor een winkel. Voor een deel de onzekerheid, vertelt Hella. “Het schommelt. Het zat de afgelopen jaren niet mee. De pandemie en stikstofcrisis hebben me mijn baan gekost. Daardoor kreeg ik wel de tijd om uit te zoeken wat ik nu echt leuk vind. En tja, ik sta uiteindelijk nu alsnog tussen oude spullen, dus of ik echt de archeologie vaarwel heb gezegd…”

Dan: “Het is eigenlijk altijd al een droom geweest, waarvan ik dacht dat gaat toch niet gebeuren; een kringloopwinkel te beginnen met een sociaal karakter. Wat ik erg hoop, is dat het een laagdrempelige plek in de buurt wordt, waar mensen ook langskomen voor een praatje. Die kant wil ik ook wel verder uitdiepen.” In de nabije toekomst denkt ze misschien aan een ‘klusjesmarkt’ of soortgelijke sociale activiteiten voor buurtbewoners.

Ze heeft de winkel destijds opgericht met een compagnon die hiervoor buurtbudget won. Die compagnon is inmiddels gestopt. “Ik doe het nu samen met een team van enthousiaste en zeer gemotiveerde vrijwilligers, onder wie mijn ouders” De jaarwinst van de kringwinkel gaat naar de Voedselbank in de Lutmastraat. Ook spullen die uiteindelijk niet verkopen, gaan die kant op om gratis weg te geven.

Mede dankzij vrienden en familie stond de winkel binnen no time vol met artikelen en inmiddels brengt de hele buurt spullen langs. Het assortiment is breed, erg breed; kleding, serviesgoed, maar ook elpees en boeken, veel speelgoed en zelfs een heuse hometrainer; en daarmee is waarschijnlijk slechts een fractie van het aanbod genoemd. Aanbod dat dagelijks wordt aangevuld, want in zes maanden tijd is de aanloop snel toegenomen. “We kopen niets in, maar nemen aan”, vertelt Hella. “Alles is welkom, behalve groot witgoed als bijvoorbeeld een wasmachine of droger. Geen beschadigde of kapotte spullen en natuurlijk moeten setjes compleet zijn.”

Hoppa is te vinden aan de Van Woustraat 234 en is zes dagen in de week (maandag tot en met zaterdag) van 12:00 tot 17:30 open.

0 Shares