Inkomen

Tijdens de coronalockdowns is het inkomen van horecaondernemers, mkb’ers en zzp’s in veel gevallen geminimaliseerd, in heel veel situaties zelfs tot nul gereduceerd. Mensen die vaak met hart en ziel zes, soms zeven dagen in de week hun bedrijf runnen. Opgebouwde reserves verdwenen als sneeuw voor de zon en toen eind vorig jaar weer een beetje een buffer was opgebouwd, ging het land opnieuw op slot.

Hoe wrang moet het voor die mensen wel niet zijn om te zien dat diezelfde coronapandemie, die heeft geleid tot meerdere lockdowns, de bankrekening van bepaalde mensen in de maatschappij juist heeft verdubbeld. En dan hebben we het niet over een paar tientjes of enkele honderden euro’s. Oxfam Novib heeft in haar jaarlijkse rapport over de verdeling van rijkdom en armoede berekend dat de tien rijkste mensen ter wereld hun vermogen – mede dankzij corona – zien verdubbelen tot 1500 miljard dollar. Hoe zou het – met al die wereldwijde vaccinaties tegen corona – toch komen dat er ook nog eens negen farmamiljardairs zijn bijgekomen? Ik heb ook sterk het vermoeden dat die allerrijksten hun vermogen niet hebben zien groeien door hun handen uit de mouwen te steken.

Dichter bij huis is het mega-inkomen van een aantal Nederlandse ceo’s schrikbarend. Op Fat Cat Day – ooit bedacht door de vindingrijke Britten – laat vakbond FNV het opzienbarende verschil zien tussen het ‘klootjesvolk’ op de werkvloer en de ‘hete aardappels’ in de directiekamer. Is het voor menig werknemer maandelijks sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen, krijgen ze er met veel pijn en moeite jaarlijks een paar tienden van procenten bij in hun loonzakje, de grote bazen die letterlijk en figuurlijk op ze neerkijken doen het niet voor een miljoentje minder.

Het jaar 2022 was amper 31 uur oud, of bij Philips-topman Frans van Houten stond op zijn bankrekening al het bedrag, waarvoor een minimumloner minimaal een jaar moet werken. Directeur Frans Muller van Ahold Delhaize en Ben van Beurden, de topman van Shell, volgden van Houten nog diezelfde dag (2 januari) respectievelijk nog geen uur later. De drie heren verdienen volgens de FNV op jaarbasis respectievelijk 6,41 miljoen, 6,28 miljoen en 6,09 miljoen euro per jaar. En ook hier heb ik niet het idee dat ze elke dag met vieze handen van het harde werken naar huis gaan.

Dan heb ik het hier over uitersten, maar in vele meer situaties is het verschil in uurloon tussen verschillende beroepsgroepen en lagen binnen bepaalde bedrijven opzienbarend én onverklaarbaar groot. Ik ben niet principieel tegen veel geld verdienen. Sterker nog: je kunt je pas principes veroorloven als je financieel rijk bent. Maar echt veel geld vergaren kun je alleen door geen principes te hebben.

Nol de Vries

 

0 Shares