Inkopen doen op de Zuidasmarkt is even lekker een uurtje (of twee) ertussenuit

Twee bosjes bloemen wil ze hebben. Nee, antwoord ze desgevraagd, niet voor zichzelf, voor een ander. Zelf wordt ze al jaren niet meer verwend. De bloemen worden afgerekend en dan krijgt ze een derde bosje bloemen: “Voor jou, word je toch weer een beetje verwend!”

Het is een momentopname van de markt. Om specifieker te zijn, een momentopname op de Zuidasmarkt, die sinds begin september van dit jaar elke donderdag het George Gershwinplein siert. En het is illustratief voor wat er op de markt gebeurt. Want op de markt hebben de marktkooplui gemeend alle aandacht voor hun klanten, maken ze graag een praatje en vertellen ze met liefde voor het vak aan de klant aan de andere kant van de kraam waarom ze juist dát product moeten nemen. ‘FF proeven’’, is niet voor niets uitgevonden op de markt. En laten we eerlijk zijn, niet voor niets ook roept een bekende supermarktketen de ‘kletskassa’ weer in het leven; op de markt is-ie nooit weggeweest.

Want ja, marktkooplui kletsen graag, het liefst met klanten. Sommigen staan al generaties lang op de markt, anderen zijn ‘nieuwkomers’. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen, hun hart ligt op de markt, hun liefde voor het product ligt uitgestald op de kraam. En dat samen maakt dat ze heel goed weten waarover ze het hebben, verstand hebben van wat ze verkopen. Deskundigheid troef? Ja, want kennis over hun koopwaar vind je bij elke kraam; van de aardappelen bij de groentestal tot de zeevruchten bij de viskraam, en van smakelijke noten tot heerlijk geurende koffiebonen. Dan weet je wat je koopt.

En over een week zien ze je weer graag aan hun marktkraam verschijnen en dat doe je alleen als er kwaliteit voor een betaalbare prijs wordt geleverd. Wie kent de slogan niet: ‘op de markt is uw gulden een daalder waard’.  Oké, de jongere generatie misschien niet. Maar de daalder had een waarde van anderhalve gulden, echter vanaf halverwege de negentiende eeuw geen fysieke munt meer. Maar wat wel nog steeds geldt: op de markt krijg je meer waar voor je geld, en nog goed spul ook.

Al deze elementen die de markt kenmerken, zijn terug te vinden op de Zuidasmarkt. Maar bovenal is het natuurlijk gewoon gezellig om een uurtje over de markt te kuieren en dan gelijk de boodschappen mee te nemen. Hier een praatje maken, daar wat proeven en verderop even zitten. Op die manier wordt dat uurtje er even tussenuit met alle gemak een stuk langer, maar niet minder gezellig.

Meer weten over de Zuidasmarkt, de ondernemers en hun producten: www.zuidasmarkt.nl en neem een abonnement op de nieuwsbrief voor de wekelijkse aanbiedingen en nieuwtjes.

0 Shares