Licht gerookte aspergesoep van Qunis met de wijn van Gusto

Lunchen en dineren in een industrieel rijksmonument waar de historie van de polder, kwalitatief goed en verantwoord eten en drinken in een prettige ambiance samenkomen. Helaas is vanwege de horeca lockdown een bezoek aan restaurant Bij Qunis, gevestigd in het oude stoomgemaal van Lijnden, even niet mogelijk. Dus brengt Ronald Kunis het bij u thuis, tenminste een recept voor een licht gerookte aspergesoep. Tenslotte is de tijd van het witte goud weer aangebroken.

 

 

 

 

 

 

 

BENODIGDHEDEN:

60 gram boter

80 gram bloem

1 liter aspergebouillon

200 gram gekookte asperges (geschild, de schillen bewaren)

1 dl room (licht gerookt)

5 eieren (eidooiers)

Aantal personen: 5

Bereidingstijd: 30 minuten

BEREIDING:

Schil de asperges en kook deze 6-8 minuten (even afhankelijk van de grootte en dikte). Bewaar het kookvocht, dit is meteen de aspergebouillon. Maak vervolgens een roux van boter en bloem. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, voeg daaraan beetje bij beetje de aspergebouillon toe en roer alles goed door tot een gladde massa.

Voeg daarna de (gerookte) room toe en breng op smaak met peper en zout. Optioneel kun je gerookte room gebruiken, dit doe je door de room in een bakje te roken in (bijvoorbeeld) een afsluitbare barbecue of rookoven (ca. 30 min). Verdeel de gekookte asperges over de soepborden. Splits de eieren en leg een (rauwe) eidooier in het midden op de asperges. Giet de hete soep er vervolgens omheen.

Garneer met wat jonge blaadjes basilicum, bieslook bloemen of de bloemen van een Indische kers. Deze soep is lekker met Een frisse voorjaarssalade en een lekker stuk vers brood.

 

Gusto Wines

Gusto Wines adviseert voor bij de aspergesoep een Weisser Burgunder van topproducent Philip Wittmann uit Rheinhessen. Traditioneel is de druif Weisser Burgunder, oftewel Pinot Blanc, een uitstekende match met alles wat met asperges te maken heeft. Bleekgeel van kleur. In de neus rijp wit en geel fruit met wat basilicum en mint. In de mond romig en zacht met heerlijk sap en mooie zuren. Bovendien Biologisch gecrertificeerd! Van euro 12,87 voor euro 10,95. Gusto Wines, Stadionweg 147, www.gustowines.nl

 

0 Shares